Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Suriyeli hastalara ait reçeteleri karşılayan eczacıların, 8 aydır ilaç paralarını almadıkları için mağdur olduğunu belirterek, “Bu konuda en büyük sorunu İstanbul yaşarken, eczacılar eczane başına 100 ile 150 bin TL alacaklı durumdalar." diye kaydetti.
Ecz. Nurten Saydan yazılı açıklamasında, eczacıların daha fazla mağdur olmaması için, yetkililer tarafından biran önce bu ödemelerin yapılmasının sağlanmasını istedi.
Ödemelerin yapılmama nedeninin ödenek tedariki ve reçete kontrolünün yapılmaması olduğuna işaret eden Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"En büyük sıkıntı İstanbul’da. İstanbul'da bulunan üye ve meslektaşlarımız, Suriyeli mültecilerin reçete bedellerini alamıyor. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, eczane başına düşen 100 ila 150 bin liralık ödemelerin yetkililer tarafından biran önce yapılmasının sağlanması gerekmektedir. Ödemelerin yapılmama nedeni; ödenek tedariki ve reçete kontrolünün yapılamamasıdır. Haziran ayı fatura bedelleri ödenek olmadığı için AFAD tarafından bekletilmektedir. 2014 Temmuz – Aralık ayları arasında kesilen fatura bedelleri ise verilen reçetelerin kontrol edilmesi için İstanbul Kamu Hastaneleri sekreterliklerinde beklemektedir. Anadolu ve Avrupa yakasındaki sekreterliklerde bekleyen reçetelerin ilgili ve yetkili kurumlarca bir an önce kontrolünün yapılması gerekmektedir.”

“ECZANE HİZMETLERİ AKSAMA NOKTASINDA”

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Suriyeli mültecilerin ilaç ihtiyaçlarını karşılayan, faturalarını kesen meslektaşlarının, ödemelerini alamadıkları için hizmet veremez duruma geldiğini belirterek, “Eczane başına 100 bin lira ile 150 bin lira arasında AFAD dan alacağını tahsil edemeyen eczacılarımız mağdur olmuşlardır. 2015 yılının ilk ayındayız ve meslektaşlarımız haziran 2014 tarihli fatura bedellerini hala alamamış durumdadırlar." diye ifade etti.

“MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ “

Saydan, üye eczacıların sendikayı arayarak "Devlete güvenerek Suriyelerin ilaçlarını karşıladık, ama bedelini alamadığımız için mağdur olduk ve eczanelerimiz batma tehlikesi ile karşı karşıya" dediklerini ifade etti.
Maliye Bakanlığını konu hakkında bilgilendirdiklerini söyleyen Saydan,
"TEİS olarak; ilgili ve yetkili birimlerden Suriyeli mülteciler tarafından alınan ilaçların bedellerinin, verilen reçete kontrollerinin çabuklaştırılarak, ödenmesini sağlamasını ve eczacılarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz." sıkıntısını iletti.