Türk Eczacıları Birliği merkez heyeti, eczacılar ve eczanelerle ilgili yönetmelikte bir gecede yapılan değişikliğin, sadece eczaneleri değil, halk sağlığını da zedeleyeceğini vurguladı.
Birliğin hiçbir görüşü alınmadan 7 Şubat 2015 Cumartesi günü, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yayımlanarak, telafisi mümkün olmayan bir uygulamaya imza atıldığına işaret eden Türk Eczacıları Birliği merkez heyeti, tepkilerini dile getiren yazılı açıklama yaptı.
Yürürlüğe giren değişiklik ile ilgili kanun maddesinde “içerisinde sağlık kuruluşu (aile sağlığı merkezi vb.) bulunan binalarda eczane açılamaz” maddesine ek olarak “ancak içerisinde (5 yıldan daha fazla süreyle ikamet etmesi kaydıyla) eczane bulunan binalarda ve bahçesinde, bir sağlık kurum ve kuruluşu açılabilir” maddesinin eklendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu düzenleme, eczaneler arasında yıllardır kurmaya çalıştığımız ahengi ve düzeni bozacağı gibi, kendi aralarındaki haksız rekabeti de teşvik edecektir. Halka direkt olarak sağlık hizmeti sunulan eczaneler; zaten ekonomik darboğaz ile mücadeleleri yetmiyormuş gibi, bir de bu düzenlemenin getireceği huzursuzluk ile mücadele ederek hastalarının ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışacaklar.” denildi.

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU'NA RESMİ YAZI YAZILDI

Birliğin hiçbir görüşü alınmadan, bir gecede yürürlüğe giren uygulama ile eczaneler arasında var olan nizam ve eczanelerin sürekliliğinin ciddi zarar göreceği kaydedilerek, sağlık hizmet sunumunun ciddi yara alacağını kestirmenin ise güç olmadığı belirtildi.
Açıklama, eczanelerde yaşanan sorunu çözmek yerine, bu ateşi daha da alevlendirecek bu uygulamanın ivedilikle iptal edilmesi istenerek, “Hiçbir eczacımız ve dolaylı olarak vatandaşımız zarar görmeden gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.” ifadesi dile getirildi.
Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na konu hakkında resmi yazı yazıldığına da vurgu yapıldı.