Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan gelen 100 bin TL’lik ödeneğin miktarının Kırkpınar’a kadar değişmemesi durumunda bu parayı fona iade edeceğini söyledi.

Kış döneminde 4 kez taşan Meriç ve Tunca nehirleri yanı sıra yaşanan fırtınanın ardından Kırkpınar Er Meydanı'nda 4.5 milyon TL'lik hasar tespiti yapıldı. Bu hasarları kendi imkanlarıyla gideren Belediye, 20 Temmuz'da başlayacak güreşler öncesi zararların karşılanması amacıyla Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan 1 milyon 200 bin TL ödenek talebinde bulundu. Ancak fondan sadece 100 bin TL'lik ödenek gönderilmesi Belediye Başkanı Gürkan'ın tepkisine neden oldu.

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski organizasyonu olarak bilinen Edirne’deki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne kısa bir süre kaldı. 654. randevu 20-26 Temmuz tarihleri arasında Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayacak. Her pehlivanın hayalini süsleyen Kırkpınar çayırı aynı zamanda binlerce güreş tutkununu Edirne’ye çekiyor.
Türkiye’deki yağlı güreşlerin finali olarak kabul edilen Kırkpınar bu yıl sıkıntılarla başlıyor. Bunun nedeni ise kış döneminde 4 kez taşan Meriç ve Tunca nehirleri ile bir kez yaşanan fırtına oldu. Yaşanan taşkın sonucunda Kırkpınar Er Meydanı yaklaşık 4,5 ay nehir sularının altında kaldı. Kış boyunca alanı kaplayan suya bir de fırtınanın neden olduğu zarar eklendi. Doğal afetlerin Kırkpınar alanında neden olduğu hasarın miktarı yaklaşık 4.5 milyon TL oldu. Suların çekilmesiyle birlikte Edirne Belediyesi zararın telafi edilmesi için seferber oldu. 1,5 aylık aralıksız çalışmaların sonucunda Kırkpınar alanındaki yaralar sarıldı.

BAŞBAKANLIK TANITMA FONU'NA TEPKİ GÖSTERDİ

Edirne Belediyesi zararın karşılanması amacıyla Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan 1 milyon 200 bin TL ödenek talebinde bulundu. Tanıtma fonunu belediyenin talep ettiği miktarın onda birinden az bir miktar ayırdı. Bu duruma tepki gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar’a kadar miktarın değişmemesi durumunda gelen parayı fona iade edeceğini söyledi.

Kırkpınar çayırında açıklamada bulunan Gürkan, nehirlerin 4 kez taşması ve bir kez de fırtına yaşanması sonucu çok zor ve zarar veren bir kış geçirdiklerini söyledi. Yağlı güreşlerin yapıldığı alanda kış boyunca suyun neredeyse hiç çekilmediğini vurgulayan Gürkan, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni zamanında gerçekleştirmek canla başla çalıştıklarını kaydetti. Kırkpınar çayırında 2,5 metre boyundaki suyun yaklaşık 4,5 ay sürekli çekilmediğini anlatan Gürkan, taşkın sonucunda alanda ciddi tahribatların meydana geldiğini dile getirdi. Belediye olarak kısıtlı imkânlara rağmen meydana gelen 4.5 milyon TL civarındaki zararı kimseden bir şey istemeden kendi imkânlarıyla Kırkpınar güreş sahasını bugünkü haline getirdiklerini açıklayan Gürkan, "Kırkpınar büyük bir organizasyon. Bunun mali boyutu tamamen belediyemizin üzerinde. Edirne Belediyesi dışında Kırkpınar’a ekonomik olarak katkıda bulunan bir tek ağalık müessesi var. Dışarıdan belediye olarak aldığımız tek katkı budur." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Gürkan, geçen Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan yaklaşık 500 bin TL’ye yakın ödenek talebinde bulunduklarını ifade ederek, kendilerine sadece 75 bin TL geldiğini belirtti. Bu yıl 1 milyon 200 TL’lik bir ödenek talep ettiklerini dile getiren Gürkan konuşmasını şöyle tamamladı: "İstediğimiz bu ödeneğe karşılık Başbakanlık Tanıtma Fonu bize sadece 100 bin TL gönderdi. Eğer Kırkpınar’ın sonunda bu tanıtma fonunun desteği bu miktarda kalırsa, Kırkpınar’dan sonra ben bu 100 bin TL’yi tanıtma fonuna iade edeceğim."