Edirne’de baharın gelişini kutlamak amacıyla Romanların yaktığı 'Kakava' ateşin etrafında bir bayram coşkusu yaşandı.

Nüfusunun önemli bir bölümünü Romanların oluşturduğu Edirne’de, belediye tarafından her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında 'Geleneksel Kavaka ve Hıdırellez Şenlikleri' düzenleniyor. Romanların, topluluğun renkli ve eğlenceli yaşantısının gösterildiği şenlikler, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi bölgesinde yakılan ateşle başlıyor. Kakava Şenlikleri’ni izlemek üzere yurdun farklı illerinden yüzlerce insan Edirne’ye akın ediyor.

Hıdırellez Şenlikleri için şehre gelen misafirler, akşam saatlerinde Sarayiçi bölgesinde yakılan ateşin etrafında toplanmaya başladı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı ve Belediye Başkanı Recep Gürkan başta olmak üzere protokol üyelerinin yerini almasıyla birlikte programın startı verildi.

Alanı dolduran binlerce insan, İstiklal Marşı’nı okudu, ardından sahneye çıkan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava Şenlikleri’nin bir Roman geleneği olduğunu belirtti. Geçen yıl yapılan belediye seçimlerinde belediye meclis listesinde Romanları temsilen Erkan Makas'ı koyduğunu ifade eden Gürkan, “Kakava bir Roman geleneğidir. Dedim ki, o zaman bu Roman geleneğinin ateşini bin yıldır hiçbir yetkili Roman yakmadı. O zaman bir Roman yaksın. Geçen yıl 5 Mayıs günü izne ayrıldım. Erkan Makas kardeşimi belediye başkan vekili olarak bıraktık. Ve geçtiğimiz yılın Kakava ateşini bin yıldan sonra ilk kez bir Roman kardeşimiz yakmıştı.” şeklinde konuştu.

Kakava’yı 'Dostluk ve Kardeşlik' olarak tanımlayan Roman Çeribaşı Fikri Ocak ise yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ocak, “Allah bunları başımızdan eksik etmesin. Türkiye Çeribaşısı olarak bir dahaki seneye herkese Kakava Şenlikleri’ne bekliyorum. Sabah saat 04.30 gibi Allah’ın izni ile dileklerimizi adayacağız. Sizleri aramızda göreceğiz. Kakava ateşi hiçbir zaman sönmeyecek. Ben ölsem bile sönmeyecek.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Roman halk dansları topluluğu sahneye çıktı. Ekibin, Roman oyun havaları eşliğinde gösterdiği performans, alanı dolduran kalabalıktan büyük alkış aldı.

SEMRA ÖZAL, KAKAVA ŞENLİKLERİNİ İZLEDİ

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eşi Semra Özal, Kakava Şenlikleri’ni izlemek üzere Edirne’ye geldi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi bölgesine gelen Özal, gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi. Şenlikleri korumalar arasında aracından izleyen Semra Özal, ateşin yakılmasının ardından etkinlikleri bir süre koltuğunda izledi.
Semra Özal daha sonra alandan ayrıldı.