Edirne’de Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu iş yerleri zarar gören esnaf yaralarını sarmaya çalışıyor.

Geçen hafta içerisinde yükselişe geçen ve hafta sonunda ise taşan nehir etrafında bulunan alanları su altında bıraktı. Aşırı yükselme nedeniyle Meriç ve Tunca nehirleri iki köprü arasındaki mevkide birleşti. Bu nedenle her iki nehrin kenarında bulunan iş yerleri büyük zarar gördü. Pazar gününden bu yana su altında olan iş yerlerine gidemeyen esnaf su seviyesinin düşmesiyle birlikte ilk kez iş yerine girdi.

4 gün boyunca taşkının etkili olduğu bölgede sular çekildi yerine çamur yığını kaldı.
Sabah saatlerinden itibaren esnaf ve çalışanları işyerini temizlemeye çalışıyor.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, taşkından zarar gören esnafı ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Taşkın sonrası durumu değerlendiren Gürkan, durumun gerçekten vahim olduğunu söyledi.
Edirne esnafının bunları her yıl yaşadığını anlatan Gürkan, "Bu yıl iki kez yaşadı. Aralık ayında neredeyse 10 gün süren bir sel felaketi olmuştu. Tam onun yaralarını henüz sarmaya başlamışken bu sefer belki de son 60 yılın en büyük sel felaketini bir daha yaşadı. Bir buçuk ay arayla iki tane sel felaketi çok ağır geldi. Bu insanların uğradığı zararın telafi edilmesini talep ediyoruz." diye konuştu. Gürkan, Edirne için ne yapılması gerekiyorsa onun bir an önce yapılmasını istedi.

Büyük bir sel felaketi yaşadıklarını belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, esnaf olarak devlete karşı her türlü görevi yerine getirdiklerini ifade ederek, devletin de üzerine düşeni yapmasını beklediklerini vurguladı. İşin şova döndüğünü savunan İnağ, "Netice istiyoruz. Sevgili bakanlarımız açıklama yapıyor ancak sular çekilir çekilmez unutuluyoruz. Unutulmamak istiyoruz. Kanal ise kanal, bir an önce yerine getirilmeli ve bizim bir sürü genci istihdam ettiğimizi unutmamaları gerekir. Eğer işyerlerimiz kapanırsa bir sürü işsiz piyasaya çıkacaktır." açıklamasını yaptı.

İşyeri sular altında kalan Yılmaz Söz ise taşkından sonra her tarafından çamur ve kumla kaplandığını açıkladı. Çalışanlarıyla birlikte temizlik yaptıklarını dile getiren Söz, "Zararımız büyük ama buna şükür. Allah beterinden korusun. Temizlemeye çalışıyoruz. 4 günden beri kapalıyız." dedi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra taşkında bir buçuk metre derinliğinde çukurların oluştuğu Lozan Caddesi’nde incelemelerde bulundu. Olağanüstü bir doğal felaket yaşadıklarını söyleyen Başkan Gürkan, "Yetkililerin bu durumu gördüğünü biliyorum. Ama sadece görülmek istemiyoruz. Tek derdimiz görülmek değil. Destek, katkı istiyoruz. Bu yolu tekrar yapmamız gerekiyor. Yolun onarım tespitleri yapılıyor şu anda. Maliyetinin ne kadar olduğu ortaya çıkacak. Ben de doğal olarak belediye adına afet fonundan bir yardım talep edeceğim." şeklinde konuştu.