Edirne Valiliği, tamamı Romanlardan oluşacak bir mehter takımı kurmak için çalışma başlattı.

Müziğe yatkınlığıyla bilinen Romanlar bundan sonra mehter takımıyla da kendilerini gösterecek. Bu kapsamda valilik Romanlardan oluşan 41 kişilik 'Edirne Valiliği Roman Mehteran Takımı' kurulması için harekete geçti. Altyapısı tamamlanan projede üç hoca görev alacak. Bunlardan birisi notalarla, diğeri müzik aletleriyle, başka hoca da yürüyüşlerle ilgili eğitim verecek. Eğitimlerini tamamlayacak Romanlar ilk konserini Kakava Şenlikleri’nde verecek.

Makamında yaptığı açıklamada çalışmayla ilgili bilgi veren Vali Dursun Ali Şahin, 41 kişiden oluşan Roman mehter takımının önümüzdeki hafta çalışmalara başlayacağını söyledi. Eğitimi dört dörtlük yapacaklarını vurgulayan Vali Şahin, "Bir hoca nota, bir diğer bir hoca da çalgı aletlerinde eğitim verecek. Bir diğeri de onların yürüyüşlerini gösterecek. Bunlarla ilgili hakikaten büyük bir masraf yapıp çok güzel örnek teşkil edecek, diğer valiliklere örnek teşkil edecek bir mehteran takımını kurmuş olacağız." diye konuştu.

41 kişilik ekibi gerektiğinde kendilerinin de kullanacağını anlatan Şahin, "Gerekli talep olduğunda onları göndereceğiz ve para kazanmalarını sağlayacağız. Öyle hepsi Şirket-i Hayriye Vapuru gibi bedava olmayacak. Düğünlerde, özel günlerde mehteran takımı gidip gösterisini yapacak ve ona göre de bir meblağ mutlaka alacaktır. Fiyat tarifesini koyacağız. Her şey tarifeli olacak. Bu konuda güzel bir çalışma yürüteceğimize ifade edeyim." şeklinde konuştu.

ROMAN HAFIZLIK MERKEZİ KURULUYOR

Romanlarla ilgili başlattıkları diğer bir çalışmayla ilgili de açıklama yapan Vali Şahin, onlara yönelik olarak hafızlık merkezi kuracaklarını kaydetti.

Şahin, "Romanlara mahsus bir hafızlık merkezi kuracağız. Ortaokullarda ve imam hatiplerin orta kısımlarında okuyan sesi güzel çocukları bir araya getireceğiz. Ve bunlara 100’er lira da burs vereceğiz. Ve bunların yemesi, içmesi, yatması hep bize ait olacak. Romanlardan hafız yetiştirip inşallah camilerimizde din görevlisi olarak onları değerlendireceğiz. Bu uygulama Romanlara bir güç katacak. Artık biz de varız dedirtecek." açıklamasını yaptı.