Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Engin Tayfun Bakış, Foça ilçesindeki terkedilmiş Rum köyüne, "göç anıtı ve müzesi" projelendirdi. 1923 yılındaki mübadeleyle göç etmek zorunda kalan Ege Denizi’nin iki yakasındaki göçmenlerin duygularına tercümanlık etme ve onları biraraya getirme amaçlı tasarım, uluslararası yarışmada ödüle layık görüldü.

Mimarlık 4. sınıf öğrencisi Bakış, Yunan göçmenlerin duygularını yansıtmayı, 92 yıllık bu hüzünlü ayrılığın kahramanlarının çocukları ile torunlarını biraraya getirmeyi amaçladı. Ege Denizi’ne bakan yamaçtaki tarihi köye düşünülen proje, Mimarlık Vakfı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, mimarlık öğrencilerine yönelik uluslararası yarışmasında jüri özel ödülüne layık görüldü. Toplam altı ödülün dördünün yurtdışına gittiği yarışmada dereceye gider Gediz Üniversitesi öğrencisi Bakış, en büyük hayalinin bu projenin hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti. Bir buçuk yılda dördüncü ödülünü kazanan İzmirli genç, göç anıtı ve müzesinin iki toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesine de güç katmasını ümit ettiğini dile getirdi: “Biraraya gelerek ve diyalog kurarak, birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Bu projemle mübadilleri buluşturmayı, varsa önyargıları yıkmayı ve bu ayrılığın taraflarının da desteğiyle geleceğin birlikte inşa edilmesine ortam hazırlamayı hedefledim. Dilerim bu hayalim gerçekleşir.”

Göçmen anıtı ve müzesinin tasarlandığı Rum köyü, Foça merkeziyle Yeni Foça arasında yer alıyor. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan köy, sakinlerinin 1923’te Yunanistan’a göç etmesiyle boşaldı. Giden Rumların yerine, Yunanistan Parga’dan gelen Türkler yerleştirildi ancak onların da bölgeye uyum sağlayamaması üzerine tamamen terkedildi. Kartdere olarak da bilinen köyde, yıkılmak üzere olan iki kilise, bir manastır, 200 civarında taş ev ve dış saldırılarından korunma amaçlı duvar bulunuyor.