Ege Üniversitesi (EÜ) Ege Meslek Yüksekokulu (EMYO) ile Boeing işbirliğiyle EMYO Uçak Teknolojisi Programı öğrencilerinin uygulamalı eğitimine katkı sağlamak amacıyla “Kompozit Laboratuvarı” açıldı. EÜ Ahmet Eroğlu Eğitim Tesisi’ndeki açılışa İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EMYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard Dunn ile öğretim elemanları katıldı.

'GAZİEMİR'DE HAVACILIK FAKÜLTESİ AÇMAK İSTİYORUZ'

Rektör Yılmaz, törende yaptığı konuşmada EÜ'nün Türkiye'nin cumhuriyet dönemi yükseköğretim tarihinin bir belleği, becerisi ve sorumluluğu niteliği taşıdığını, hedeflerinin geleceğe dönük nitelikli insan gücü yetiştirmek olduğunu söyledi. Türkiye'de bu tür insanlara yoğun gereksinim bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Vizyonumuz bir fakültedir. Geldiğimiz noktada, Boeing'den bir uçak istiyoruz. Bir Boeing'i laboratuvarımıza istiyoruz. Havacılık sektörü, ulu önderin, ‘İstikbal göklerdedir’ saptamasını yaptığı geleceğin sektörüdür. Gaziemir'de havacılıkla ilgili fakülte açmak için yer istiyoruz." dedi. Kompozit malzemenin geleceğin yeni teknolojisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "Tıbbın bu kadar gelişmesinde, ilerlemesinde uzay teknolojilerinin ve havacılık sektörünün kaçınılmaz etkisi vardır. Öğrencilerimiz bu materyali yakından tanıyacak, nasıl ölçü almaları gerektiğini öğrendikten sonra da modelleme ve üretim aşamasına geçecekler. Ayrıca ürettikleri parçaların test ve kontrollerini de burada yapabilecekler." diye konuştu.

Boeing Başkanı Dunn ise genç insanların eğitimine katkıda bulunmanın, bir ülkenin geleceğine katkıda bulunma anlamını taşıdığını ifade etti. Kompozit malzemenin havacılık sektörünün geleceğine yön verdiğini kaydeden Dunn, güçlü ve hafif olan bu malzemeden üretilen Boeing 787 tipi uçağın, yüzde 25 daha az yakıt harcadığına dikkat çekti.

Havacılıkla ilgili 2009 yılında kümelenmelerin başladığını belirten Müdür Güneş de nitelikle eleman yetiştirmek için çalışmalar başladığını söyledi. Prof. Dr. Güneş, “Hava Kuvvetleri tarafından bize eğitim amaçlı bir jet motoru hediye edildi. Havacılıkla ilgili ilk objeyle tanıştık. Daha sonra yine Hava Kuvvetleri tarafından iki tane uçak bize tahsis edildi. 2013 yılında Boeing ile görüşmeler oldu. Beş yıllık bir proje Boeing’le paylaşıldı. Boeing’in destekleriyle bize bir kompresör ve eğitim amaçlı malzemeler alındı. Boeing destekleriyle kompozit malzemeler konusunda çalışacak teknik elemanları yetiştirmek amacıyla Kompozit Labarutuvarı'nı kurduk.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Toprak, Rektör Yılmaz, Korgeneral Çetin ve Dunn laboratuvarı gezdi. Laboratuvar, EMYO Uçak Teknolojisi programında kompozit bakım onarım altyapısının güçlendirilmesi ve bu kapsamda öğrencilerin daha donanımlı yetişmesine katkı sağlayacak.