Ege Üniversitesi (EÜ)'nde, bir süre önce çıkan olayda öldürülen Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hakkında yasak olmasına rağmen basın açıklaması yapmak isteyen sol görüşlü gruba polis müdahale etti. Olayda 19 kişi gözaltına alındı.

EÜ Senatosu, Ülkü Ocakları'nın üniversite sorumlusu Çakıroğlu'nun öldürülmesinin ardından, kampüs içindeki basın açıklamalarını yasaklamıştı. Bugün Edebiyat Fakültesi önünde toplanan bir grup, açıklama ve yürüyüş yapmak istedi. Yasak kararı bildirilmesine rağmen vazgeçmeyen öğrencilere polis müdahale ederek, 19 kişiyi gözaltına aldı. Öğrencilerin, ifadelerinin ardından serbest bırakılacağı öğrenildi.


EÜ SENATOSU'NUN SÖZ KONUSU KARARI

"Ege Üniversitesi Senatosunun 20 Şubat 2015 tarih ve 7 sayılı toplantısında;

04.11.1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Dokuzuncu Bölüm Disiplin ve Ceza İşleri alt başlık;Genel Esaslar başlıklı 53. Maddesinin 7. bendinde;

“İdeolojik amaçlarla Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü veya dil, ırk, sınıf, din ve mezhep ayrılığına dayanılarak nitelikleri Anayasada belirtilen Cumhuriyeti ortadan kaldırmak maksadıyla işlenen suçlarla bunlara irtibatlı suçlar, öğrenme ve öğretme hürriyetini doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan boykot, işgal, engelleme, bunları teşvik ve tahrik, anarşik ve ideolojik olaylara ilişkin suçlar ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde, yukarıda yazılı usuller uygulanmaz; bu hallerde kovuşturmayı Cumhuriyet Savcısı doğrudan yapar.”

Öğrencilerin Disiplin İşleri başlıklı 54. Maddesinin a. bendinde,

“Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.”şeklindeki hükümler çerçevesinde;

Mevcut ceza yasalarının suç saydığı, eğitim ve öğretimi engelleyici, aksatıcı, terör örgütlerini veya üyelerini, her türlü şiddeti teşvik edici veya övücü görsel, fiziksel, sesli eylem ve aktivitelere ve bu amaçla yapılacak gösteri-yürüyüşlere uygulana geldiği gibi izin verilmeyeceğinin yeniden hatırlatılması kararı alınmıştır."