Ege’de 2 Ekim 1992’de tatbikat sırasında ABD gemisinde fırlatın iki füzeyle vurulan Türk gemisi Muavenet’teki şehit askerler vefatlarının 23. yılında anıldı.

Kendilerine Şahlanış Hareketi adı veren grup, 2 Ekim 1992’de Ege Denizi’nde gerçekleştirilen NATO Kararlılık-1992 Tatbikatı’nda ABD Saratoga uçak gemisinden fırlatılan iki füzeyle Türk donanmasına ait Muavenet gemisinin vuruluşunun 23. yıl dönümünde Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda eylem yaptı. Meydandaki heykel önünde toplam grup Türk bayrağı açtı, Muavenet gemisinin resimlerinin olduğu dövizler taşıdı. Gruptakiler ABD’nin özür dilemesini talep etti.

Grup tarafından yapılan yazılı açıklamada olayın üstünkörü araştırılarak unutturulmaya çalışıldığı öne sürüldü.

Açıklamada, Türk gemisine isabet eden Seaparrow isimli füzelerin basit bir füzeden ibaret olmadığını kapsamlı bir sistemden ibaret olduğu, ateşlenmesi için altı farklı kara ve farklı odada çok sayıda düğmeye basılması gerektiğine dikkat çekildi. Olayın sıradan bir ihmal olmadığının dile getirildiği açıklamada “Kazayla ateşlenen iki füzenin de geminin en hayati noktasını hedef alması akıl dışıdır. Böyle sistem kazayla ateşlenemez.” denildi.

Türk Muavenet gemisinin ABD gemisi tarafından vurulması sonucu 5 askeri personeli şehit olmuş 22 personel ise yaralanmıştı.

Eylem katılanlar Muavenet gemisinin resimlerinin olduğu ‘Onurlu dış politika’, ’Tarih ibret almak içindir’ ve ‘Unutmadık unutturmayacağız’ yazılı farklı dövizler taşıdı.

Eylemde Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Şahlanış Hareketi Başkanı Murat Altun, "23. Yılında Muavenet zırhlımızın vurulmasını unutmadık. Altı farklı komutla ancak ateşlenmesi mümkün olan fakat kaza diye üzeri örtülen muavenet gemimizin vurulması içimizi yaralamıştır. Muavenet şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Dost ve müttefik Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Muavenet zırhlısının vurulmasıyla alakalı ciddi bir özür ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bir gemi vermesini bekliyoruz. Dostluğun nişanesini yerine getirmesi arzu ediyoruz. Biz bu olay çözülene kadar her yıl burada olacağız.” dedi.

Grup eylemin ardından olaysız dağıldı.