Her platformda kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsil oranının en az yüzde 50 olması gerektiğini savunan Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, son seçim sonuçlarına göre kadınların yine yok sayıldığının tescillendiğini söyledi. Siyasetçilerden bu açığı kapatmaları için kurulacak hükümette mutlaka kadın bakan olmasını istediklerini dile getiren Elmasoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı isminin değiştirilerek ‘kadın’ kelimesinin de eklenmesini ve kadın sorunlarının çözümü için bakanlığın daha aktif olması gerektiğini vurguladı.

‘KADIN VEKİL SAYISI YETERSİZ’

Elmasoğlu, yaptığı açıklamada, bir önceki seçimlere göre kadın vekil sayısında artış olduğunu ancak bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamadığına dikkat çekti. Elmasoğlu, 2011’de 79 kadın vekilin Meclis’in yüzde 14’ünü oluşturduğunu 2015 seçimleriyle birlikte 97 kadının Meclis’e girerek oranı ancak yüzde 18’e çıkarabildiğini kaydetti. Türkiye’nin muhasır medeniyetler düzeyine gelebilmesi için kadın erkek eşitliğinin her alanda sağlaması gerektiğini ifade eden Elmasoğlu, “Kadınların sosyo-ekonomik özgürlüğünün başlayacağı ülkenin en büyük temsil yeri olan TBMM’dir. Yaklaşık 80 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yüce Meclisimizde ataerkil anlayış maalesef devam ediyor. Henüz daha burada bir eşitliği sağlayamıyorsak kadınlar için refah düzeyi artmış, kadın cinayetlerinin, kadın suiistimallerinin ve çocuk yaştaki kızların evlendirilmediği bir gelecekten bahsedemeyiz. Karar mekanizmasında kadınların olmadığı bir mecliste kadınlar için projeler üretileceğine hiçbir zaman inanmadık ve inanmayacağız.” dedi.

37 ŞEHİRDE KADIN YAŞAMIYOR MU?

Seçim sonuçlarının incelendiğinde 81 ilden 37’sinden hiç kadın milletvekili seçilemediğine dikkat çeken Elmasoğlu, “Bu şehirlerimizde kadın nüfusu adeta hiçe sayılmış. Her zaman olduğu gibi kadına verilen roller belli. Kadın evinde otursun, tarlasında çalışsın, çocuk yapsın ve bu çocukları büyütsün. Biz bu köhnemiş anlayışı toptan yıkmak için her platformdaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.