Eğitim-Bir-Sen 9. Türkiye Buluşması kapsamında gerçekleştirilen 30. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından açıklandı.

Bildiride, kamuda erkeklere yönelik kravat takma mecburiyeti başta olmak üzere, takım elbise, saç, sakal gibi dayatmalar ile Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden ‘Alkollü içki ve kokteyl hazırlama’ dersinin kaldırılması gerektiği vurgulandı. Toplantıda alınan kararlar arasında devletin; yönlendirici, düzenleyici ve belirleyici rolünü; istismarı önleme, eşitsizlikleri giderme ve toplumun her kesiminin sisteme eşit bir ortak olarak katılması yönünde kullanması istenerek, "Çoğulculuğu esas alan demokratik bir hukuk devletinde, devletin tüm vatandaşlarına dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin eşit anayasal hak ve güvenceler sağlamaması, gelir dağılımı ve fırsat eşitliğinde adil bir sistemi kuramaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenledir ki sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilerek sadece siyasi haklara değil sosyal ve ekonomik haklara da ağırlık ve destek veren devlet ve hukuk düzeninin geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir." tespiti yer aldı.

EĞİTİM SİSTEMİNDE KÖKLÜ BİR REFORMA İHTİYAÇ VAR

Eğitim sisteminin sorunlarını çözmek için; eğitimin temel felsefesinin, misyon ve hedeflerinin yeni baştan ele alınacağı köklü bir reforma ihtiyacı olduğunun açık olduğu belirtilerek, "Eğitim kurumları ve eğitim çalışanları üzerinden günü kurtarmaya yönelik yüzeysel çözümler yerine sivil, demokratik, toplumsal değerlere daha duyarlı bir eğitim sistemini kurmak için somut adımların atılmasının zamanı gelmiştir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi ebeveynlerinin ve kendilerinin beklentileri doğrultusunda akademik bilgi ve becerilerin yanında ahlaki ve dini değerlerimiz ekseninde yetiştirmek için eğitim sistemimizde köklü bir değişikliğe gitmek elzemdir." denildi.

KAMUDA KILIK VE KIYAFET DAYATMASI

Kamuda kılık ve kıyafet dayatmasının en önemli sembolü haline gelen başörtüsü konusunun sorun olmaktan çıkarılması devlet millet kaynaşması için çok önemli bir adım olduğu söylendi. "Fakat aynı kapsamda talep ettiğimiz, çağdışı yönetmelikteki erkeklere yönelik kravat takma mecburiyeti başta olmak üzere, takım elbise, saç, sakal gibi dayatmalar da bir an önce kaldırılmalıdır." ifadelerine yer verildi.

“ÖĞRETMENLERE ZORUNLU YER DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLEMEZ”

Bildiride, “Öğretmenlerimizin tercih ve istekleri dikkate alınmadan hizmet süresine bağlı zorunlu yer değişikliği kabul edilemez. Yer değişikliği işlemlerinin öğretmenlerin isteğine ve tercihine bırakılması gerekmekte olup öğretmenlerimizin toplumsal çevrelerini değiştirecek, aile bütünlüklerini bozacak türden her düşünce ve girişime karşı tavizsiz kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz.
Ek Ders Usul ve Esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararında yönetici ve öğretmenler arasındaki eşitsizlikleri giderecek nitelikte köklü değişiklikler gerçekleştirilmelidir. Aynı kapsamda, toplu sözleşme görüşmelerinde karar altına aldırdığımız, Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen merkezi sınavlarda görev alan yönetici ve öğretmenlerin sınav görev ücretlerindeki adaletsizlik ve eşitsizliği gidermek için ivedilikle düzenleme yapılmalıdır. Yine nöbet görevi için ücret ödenerek bu görev angarya niteliğinden çıkarılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı; öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği, norm kadro yönetmeliği, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği gibi personel mevzuatına ilişkin temel ikincil düzenlemeleri, paydaşların görüşleriyle yeniden şekillendirerek yürürlüğe koymalıdır.
Öğretmen kariyer basamaklarına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Öğretmenlerimiz bu konuda haklı bir beklenti içerisinde olup sürecin mahkeme kararlarına bırakılması, sorunu içinden daha da çıkılmaz bir hale getirmiştir. Bu konudaki yasal düzenleme ihtiyacı ortadadır. Bu çerçevede paydaşların görüşleri ve talepleri doğrultusunda herkesin yararlanmasına açık, özgün, maddi ve manevi açıdan tatminkâr bir kariyer sistemi ivedilikle hayata geçirilmelidir.” talepleri de yer aldı.

“EĞİTİM HAKKININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”

Ayrıca, “İnsanların temel tercihlerini sınırlayan demokratik eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı; insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilerek yalnızca kız, yalnızca erkek ve kız ve erkeklerin birlikte öğrenim gördüğü eğitim kurumları bir seçenek olarak öğrenci ve ebeveynlere sunulmalıdır. Okullar açılırken bugüne kadar yapıldığı gibi sadece kız meslek liseleri, kız imam hatip okulları değil AB ülkelerindeki okullarda olduğu gibi kız fen liseleri, kız sosyal bilimler liseleri veya kız Anadolu liseleri de açılmalıdır.” isteği dile getirildi.

“EĞİTİM ÇALIŞANLARINA UYGULANAN ŞİDDETE KARŞI CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMALI”

Eğitim çalışanlarına uygulanan şiddete karşı caydırıcı önlemlerin alınması, özellikle öğretmenlik mesleğinin şiddet yoluyla itibarsızlaştırılmasına müsaade edilmemesi belirtilerek, Öğretim programları geliştirilirken yurt dışından ithal programlar yerine milli, kültürel ve medeniyet değerlerimizle uygun, özgün programlar, bunlara uyumlu müfredatlar geliştirilmeli ders kitaplarında uygulanmaya konulmalıdır.” denildi.

‘ALKOLLÜ İÇKİ VE KOKTEYL HAZIRLAMA’ DERSİ KALDIRILMALI

Bildiri, “19. Milli Eğitim Şurasında alınan, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, okul öncesi programlarında değerler eğitimine yer verilmesi, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden ‘Alkollü içki ve kokteyl hazırlama’ dersinin kaldırılması gibi kararlar bir an önce uygulanmalıdır.” diye sona erdi.