Eğitim-Bir-Sen Aydın Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasında, öğretmenlerin okul nöbetleri için “angarya” nitelemesi yaptı. Öğretmenlerin haklarının verilmesini isteyen ve karşılıksız nöbet görevine "hayır" diyen Eğitim-Bir-Sen Aydın Şube Başkanı İsmail Yiğit, bunun için imza kampanyası başlattıklarını belirterek, “Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz.” dedi.

Öğretmenlerin karşılıksız nöbet görevine "hayır" dediklerini ve ek ders esaslarındaki adaletsizliğin giderilmesini istediklerini belirten Yiğit, bir grup sendika üyesiyle birlikte basın açıklaması yaptı. Uzun süredir iyileştirme yapılmayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını, sınav görev ücretlerinin arttırılmasını, Halk Eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesi isteyen Yiğit, okul nöbeti tutan öğretmenlere, kanuni dayanağı olmayan bir çalışma şartının yönetmelikle dayatıldığını söyledi. Yiğit, “Normlar hiyerarşisinde Anayasa ve kanunların altında yer alan yönetmeliklerin, kanuni düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri bulunmamasına rağmen normlar hiyerarşisi içinde daha üst nitelikte norm olan Anayasa ve yasaya uygunluğu zorunlu bulunan yönetmeliğin, kanunda bulunmayan öğretmene nöbet görevini, yasal düzenlemeleri genişleterek uygulanır hale getiremeyeceği açıktır. Kısacası öğretmenlerimiz, hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde, karşılığı ödenmemiş bir görevle bağlı kılınmışlardır. Diğer taraftan bu görev için hiçbir ilave ücret ödenmemekte, yani karşılığı ödenmemiş bir emek öğretmenlerimizden beklenmektedir. Anayasa'nın, 'Ücrette Adalet Sağlanması' başlıklı 55. maddesinde, 'Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.' hükmü, 'Zorla Çalıştırma Yasağı' başlıklı 18. maddesinde ise, 'Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.' hükmü yer almaktadır. Hal böyleyken yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altında zorla nöbet görevi verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin angarya niteliğinde olduğuna kuşku yoktur.” dedi. Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunduğunu belirten Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yiğit, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında, nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi yönündeki talebimiz için somut bir adım atılmaması üzerine haklı davamızda kamuoyu bilinci oluşturmak ve acil çözüm bekleyen sorunu konunun muhataplarının dikkatine sunmak amacıyla böyle bir kampanya başlattık. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Sendika olarak ek ders esaslarındaki eşitsizliğin giderilmesi ve ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını da istediklerini ifade eden İsmail Yiğit, “Karşılıksız nöbet görevinin yanında bir başka sorun ise ek ders esaslarındaki adaletsizlik ve uzun süredir öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmamasıdır. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Hâlâ 10 TL’nin altında olan ek ders birim ücreti iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda arttırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.