Eğitim İş Sen Genel Başkanı Veli Demir, sendikal mücadeleleri nedeniyle yargılandıklarını söyledi. Konya Barosu önündeki basın açıklamasına Veli Demir ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri de katıldı.

Taksim Gezi olayları sırasında yaralanan ve daha sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan için, Eğitim İş Sen’in yaptığı basın açıklaması sonrasında sendika üyelerinin hakaret davası nedeniyle yargılanmasına neden oldu. Baro önünde bir konuşma yapan Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, "Bugünkü duruşmanın nedeni, Berkin Elvan yaşamını kaybettiği zaman Konya’daki demokratik kitle örgütleri Eğitim –İş önderliğinde bir basın açıklaması yapmıştılar. O gün, siyasal iktidar ve yöneticiler eleştirilmişti. Kesinlikle bir hakaret değil, bir eleştiridir. Eleştiri de tüm demokratik ülkelerde yapılan bir uygulamadır. Ama burada amaç şudur: ‘Bundan sonra eleştiremezsiniz, eleştirirseniz ya mezara gidersiniz ya da hapsi boylarsınız’ denilmektedir. Bu dönemde bize yapılanlar ileride bizim için onur olacaktır. Bunlar bize onur apoleti olacaktır. Çünkü bu ülke 12 Martları, 12 Eylülleri yaşadı. Şimdi de buna benzer bir süreci yaşamaktadır. Bu süreçte teslim olmayacağız, mücadelemiz de devam edecektir." dedi.

Ülkenin açık cezaevine dönmüş durumda olduğunu aktaran Demir, daha sonra şunları söyledi: "Kim demokratik haklarını barışçıl bir şekilde kullanırsa, kim siyasal iktidara ve başındakine muhalefet ederse derdest edip içeri tıkılmakta ya da buna şiddet uygulanmakta. Bunu yıllardır görmekteyiz. Yakın zamanda 20 Aralık’ta Tandoğan’da Eğitim –İş’in başına gelenler buna bir örnektir. 77 milyonu barış ve huzur içinde yaşatması gerekenler, ne yazık ki ülkeyi kutuplaştırarak , ötekileştirerek adeta savaş ortamı yaratmışlardır. 2013’te gezi direnişi bunun bir örneğidir. Gezi Direnişi’nde bildiğiniz gibi 14 yaşında olan Berkin Elvan yaralanmış, epeyi bir hayat mücadelesi vermiş ancak hayatını kaybetmiştir. Yaşamını kaybettiği zaman emekçiler, ülkedeki demokrasiden yana insan haklarından yana, barıştan yana, özgürlükten yana olanlar sokağa çıkıp demokratik haklarını koruduğu zaman da ‘Hayır bunu yapamazsınız, bunu yaparsanız sizi cezalandırırız, öldürürüz ya da içeri tıkarız’ denilmektedir. Konya Adliyesi’nin önünden tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Elbette ki ülkemiz adeta şuanda bir geçiş dönemi yaşanıyor. Adeta faşizan bir dönem yaşanıyor. Ama biz biliyoruz ki en karanlık dönem sabaha en yakın olan dönemdir. Bundan sonra da Eğitim - İş ve diğer demokratik sivil toplum örgütleriyle demokrasi mücadelemi devam ettireceğiz."

ATİLLA KART: DEVLET TERÖRÜ HÜKUMET ELİYLE YAPILIYOR

Baro önündeki basın açıklamasına katılan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye’de devlet terörünün artık devlet hükümet eliyle yapıldığını ileri sürdü. Kart, "Türkiye’de yolsuzluklar yine hükümet eliyle kurumsal olarak yapılıyor. Türkiye’de en üst düzeyde nefret ve ayrımcılık söylemi yapılıyor. Türkiye, böyle bir dönemi yaşıyor. Bakınız, Türkiye’de yine hükümet eliyle devlet eliyle görev su istimalleri yapılıyor. Görev su istimalleri yapılarak Beyt-ül –Mal’e el uzatılıyor. Böyle bir dönemi yaşıyor Türkiye. Böyle bir dönem yaşanırken bu insanlar, bu arkadaşlarımız, sivil toplum ne yapıyor? Demokratik tepkilerini ortaya koyuyor. O gün bu arkadaşlarımız demokratik tepkilerini ortaya koydukları için yargılanmak isteniyor. Şunu ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki bizler ve sivil toplum, çatışma ortamına yol açmadan, birilerinin, hükümetin en üst düzeyde yaratmak istediği provokasyona gelmeden, çatışma ortamına yol açmadan, sivil itaatsizlik dahil olmak üzere, meşru direnme hakkı dahil olmak üzere her türlü demokratik tepkimizi bundan böyle de koymaya devam edeceğiz. Bugün, eğitim iş camiası ve sivil toplum, Berkin Elvanlara sahip çıktıkları için burada. Ama şu unutulmasın, elbette Berkin Elvanlara da, Ali İsmail Korkmazlara da sahip çıkmaya devam edeceğiz, Ümit Kurtların da hukukunu koruyacağız, Yasin Börülerin de hukukunu koruyacağız. Çatışma ortamına yol açmadan, provokasyona yol açmadan Türkiye’nin toplumsal barışına da demokrasisine de sahip çıkmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.