Eğitim İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, “Temel lise uygulamasından vazgeçilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğu için, temel liseye kayıtlarını yaptıran çocukların mağdur olmaması için devlet liselerine geçişlerini sağlamalıdır” dedi.

Hüseyin Kara, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) dershanelerin özel okula dönüştürülmesini, dönüşmeyen dershanelerin ise kapatılmasını öngören düzenlemeyi oy çokluğuyla iptal ettiğini belirtti. Bu kararla dershaneler kapatılmayacağını ifade eden Kara, “13 yıllık iktidarı döneminde eğitim alanında piyasa merkezli bir ‘işletmecilik’ anlayışı yerleştirmeye çalışan AKP hükümeti, kamusal eğitim alanını daha da daraltırken, özel okullara yönelik doğrudan teşvik uygulamalarında ciddi adımlar atmıştır. AKP, kendi döneminde sayıları iki kat artan dershaneleri ‘paralelle mücadele’ bahanesiyle özel okullara dönüşmeye zorlarken, devlet okullarına vermediği kaynağı, yandaş özel okullara peşkeş çekmiştir. AKP iktidarının dershanelerin kapatılması ve özel okula dönüştürülmesi girişimlerini, kamusal kaynakların, eğitimin ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılması için özel sermayeye aktarılması çabası olduğunu defalarca dile getirdik” dedi.

AYM’nin kararının MEB’in dayatmacı ve hukuksuz girişimlerine bir darbe olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Kara, “Yine AYM’nin kararına göre, temel liseye dönüşen dershaneler okul olarak kalabilecektir. Sadece tabela değişikliğiyle dönüşümü gerçekleştirecek ve yine dershanecilik faaliyeti yapılacak 'Temel lise' uygulamasından vazgeçilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğu için, bu okullara kayıtlarını yaptıran çocukların mağdur olmaması için devlet liselerine geçişlerini sağlamalıdır. Önümüzdeki süreçte de eğitimin tarafları bir araya gelerek ezberci, eleyici, seçkinci, sınav odaklı eğitim sistemine son vermek için çözüm önerileri geliştirmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Nitelikli bir eğitim için öncelikle piyasacı eğitim anlayışının terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Kara, eğitimin her aşamasının parasız olması, bilimsel, laik, fırsat eşitliği bulunan bir ortam sağlanması gerektiğini kaydetti.