Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının 3. yıl dönümünde yaptığı açıklamada her türlü darbeci ve cuntacı anlayışa karşı çıktıklarını söyledi.

Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Darbelere Karşı Demokrasiyi Ve Adaleti Savunacağız

arası Çalışma örgütü olan İLO üyesi olan Eğitim Sen bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilen veya teşebbüs edilen her türlü darbeci ve cuntacı anlayışa karşı çıkmıştır.15 temmuz darbe girişimi de bunlardan bir tanesidir biz çok iyi biliyoruz ki hiçbir darbenin meşruiyeti olamaz.bu nedenledir ki darbeye teşebbüs edildiği gece hiç tereddütsüz bu girişimin karşısında olduğumuzu darbe girişimini onaylamadığımızı açık bir şekilde tereddütsüz dile getirdik.Darbe girişimi gecesi ibrenin kime doğru yöneleceğini beklemedik, tavrımızı net bir şekilde ortaya koyarak darbeye ve darbecilere karşı olduğumuzu hiç çekinmeden beyan ettik.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuda başlatılan ve darbecilere yönelik olduğu söylenen soruşturmalarla kitlesel ihraçlar yaşanmıştır. Eğitim Sen, kamuda yürütülen darbe soruşturmalarında ihraç edilenlerin , hangi siyasi görüşten olduğuna, hangi sendikaya üye olup olmadığına bakılmaksızın, soruşturmaların mutlaka hukuk kuralları içinde ve büyük bir titizlikle yapılmasını, tek bir kişinin bile mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.

1 Eylül gece yarısı, OHAL kapsamında yayınlanan 672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile başlayan kitlesel tasfiyeler gerçekleştirilmiştir. Bu kadar kısa süre içinde bitirilmesi mümkün olmayan inceleme ve soruşturmalar ulusal ve uluslararası hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınarak yapılan ihraçların somut hukuki delillerden çok, büyük ölçüde siyasi fişlemeler üzerinden yapıldığı anlaşılmaktadır.

Hükümet, kamudan ihraç edilenlerin hangi somut gerekçelerle ihraç edildiklerini, ihraç edilenlerin darbe girişimi ile aralarında hangi somut bağlar bulunduğunu en küçük bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklamalıdır . Kamuda yaşanan ihraçlara bakıldığında “darbecilerle mücadele” söyleminin gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır.15 Temmuz darbe süreci, hükümet tarafından kendilerinden farklı düşünenleri de tasfiye etmek için bir fırsat olarak kullanılmıştır. Hukukta yöntem şudur her hangi bir kişinin bir terör örgütü ile bağlantısı varsa somut deliller ortaya konarak yargılanır buna kimse bir şey diyemez ancak yapılan basın açıklamaları sendikal faaliyetler suç unsuru olarak gösterilip insanlar mesleklerinden ihraç edilemez .Eğitim sen üyelerine isnat edilen suçların tamamı basın açıklamaları ve sendikal faaliyetlerdir.bunlar da Anayasanın çalışanlara tanıdığı haklardandır.bu ihraçlar maalesef ülkemizi uluslararası arenada zor durumda bırakacaktır.eğer suçluluğu maddi somut delillere ispatlanmayan ihraç edilen kamu çalışanları iç hukuk tükendikten sonra AİHM e başvuracaklardır.Türkiye bu durum karşısında azımsanmayacak tazminat ödemek durumunda kalacaktır.

15 Temmuz darbe girişimi karşısında net bir tutum alan Eğitim Sen üyelerinden 1380 öğretmenin ihraç edilmesi, sürecin hükümet tarafından kendileri gibi düşünmeyenlerin de hedef alındığını göstermektedir.

Bugün 40.000 (Kırk Bin)e yakın eğitim çalışanı ihraç edilmiş durumdadır bu ihraçlardan 1380 eğitimci Eğitim sen üyesidir diger ihraç olan eğitim çalışanları diğer sendikaların üyesidir.Ama bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması için mücadele veren sendika Eğitim Sen dir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, binlerce üyesi bir gece yarısı çıkarılan KHK ile ihraç edilen diğer sendikalardan en küçük bir itiraz gelmemiş olmasıdır. Üyelerinin meşru haklarını savunmayan sendikaların kendilerini sorgulamaları gerekmektedir.

Kime karşı darbe yapılıyor olursa olsun dünya görüşlerimiz ve siyasi görüşlerimiz farlı olsa da hiçbir darbenin yanında asla yer almayız bunu 12 Eylül darbesinde de 12 Şubat post modern darbesinde de gösterdik. Bununla beraber şu da bilinmelidir Eğitim Sen olarak yapılan her türlü haksızlık ve hukuksuzluk karşısında hukuksal mücadeleden geri durmayacağımız bilinmelidir. Kamuoyu, Eğitim Sen’i hak ve adalet yolundaki kararlı ve onurlu duruşunu çok iyi bilmektedir.

Eğitim sen olarak şunu talep ediyoruz haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen tüm kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir.

Eğitim sen bugüne kadar yapılmış darbelerin acılarını yaşayan bir sendikadır. Dolayısı ile hiçbir darbenin yanında asla yer almaz Demokratik, laik ve sosyal devlet anlayışını savunur.Barış ve adaletten yanadır.Bütün terör örgütlerini lanetler.Hiç bir gruba cemaate ve yapıya bağlı değildir.Bu vesile ile Eğitim sen olarak 15 temmuz darbe girişiminin üçüncü yılında yapılan bu mefhum girişimi lanetliyor ve kınıyoruz