Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan eğitim yöneticileri ve öğretmenlere verilen nöbet görevinin fazla mesai kapsamında değerlendirilmediğini belirtti. Bulut, "Nöbetlerde uyulması gereken esaslar fiilen okul idarecilerinin inisiyatifine bırakılarak, öğretmenler sürekli mağdur edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, iddia ettiği gibi eğitim öğretimin gerçekten aksamamasını istiyorsa okullarda, işyerlerinde Eğitim-Sen üyeleriyle uğraşmayı bırakıp yıllardır çözüm bekleyen nöbet sorununa kalıcı çözüm üretmeli, taleplerimiz en kısa sürede karşılanmalıdır." dedi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Bulut, yaptığı açıklamada, "Nöbet görevi nedeniyle eğitim emekçileri ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakılsa da söz konusu görevin eğitim öğretimin bir parçası olması ve öğretmenler tarafından yerine getirilmesi oldukça önemlidir ve nöbet görevi, öğretmenliğin somut bir parçasıdır. Okullarda öğretmenlerin, öğrencisini sadece ders sürecinde değil, okulda geçirdiği süre zarfında ruhsal ve bedensel olarak izleyebilmesi, öğrencinin ayrımcı, şiddet içeren, ötekileştirici, baskıcı kimi davranışlarına karşı yol gösterici olabilmesi önemlidir." şeklinde konuştu. Öğretmenlerin, nöbet görevini mesleki sorumluluğunun bir parçası olarak görmemesi durumunda okulların polis, koruma memuru ya da taşeronlaştırma politikaları kapsamında taşeron işçilere ya da güvenlik görevlilerine açılması tehlikesi bulunduğunu söyleyen Bulut, şöyle devam etti: "Ancak bütün bu gerçeklere karşın özellikle belirtmek gerekir ki mevcut nöbet uygulaması, öğretmene ciddi sorumluluklar yüklerken nöbet görevi karşısında öğretmenin en temel haklarını yok saymaktadır. Nöbet görevi, her ne kadar Milli Eğitim ile ilgili yasalarda tanımlanmasa da çıkarılan yönetmeliklere eklenen birer maddeyle yönetici ve öğretmene çok fazla sorumluluk yüklenmektedir. Dolayısıyla nöbetlerde uyulması gereken esaslar, öğretmenler kurulunda görüşülmekte ancak fiilen okul yönetiminin inisiyatifine devredilmektedir. Öğretmenleri cezai ve disiplin işlemleriyle karşı karşıya bırakabilen bir alanda haklarının ve sorumluluklarının net olarak tanımlanmaması, en başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim emekçilerini ciddi bir baskı altında bırakmaktadır."

Milli Eğitim Bakanlığı'na 8 Aralık 2014 tarihinde resmi bir yazı ileterek bu konudaki görüş ve taleplerini ilettiklerini hatırlatan Abdurrahman Bulut, "Buna rağmen bakanlığın konuyla ilgili sorunları çözecek bir adım atmaması üzerine sendikamız, 9 Şubat 2015 tarihinden itibaren tüm işyerlerinde, nöbetlerin fazla mesai olarak kabul edilmesi ve ücretlendirilmesi talebiyle nöbet tutmama eylemleri başlatmıştır. Eğitim-Sen'in eylem kararının ardından daha önce nöbet konusuna duyarsız kalan bakanlık, nöbeti angarya olmaktan çıkarmayı amaçlayan sendikal faaliyetlere katılan eğitim emekçilerini yıldırmak, korkutmak ve hukuksuz bir şekilde cezalandırmak için harekete geçmiştir." ifadelerini kullandı.