Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Halk Direnişi güçleri için bugün Suudi Arabistan ordusuna ait silah dolu bir uçağın Aden Havaalanı'na iniş yaptığı bildirildi. Böylece, çatışmaların başlamasıyla kapatılan Aden Havaalanı'na 4 ay sonra ilk kez Suudi Arabistan ordusuna ait bir uçak iniş yapmış oldu.

Suudi Donanması'ndan bir askeri üst düzey yetkilinin Yemen'in güneyindeki Aden şehrine bugün sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi. Yemenli askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre, çatışmaların başlamasıyla kapatılan Aden Havaalanı'na 4 ay sonra ilk kez bir uçak iniş yaptı. Yetkili, "askeri yardım malzemesi taşıyan uçağın Aden'e ulaşmasını, Suudi Arabistan ile Yemen arasında insani malzemelerin havayoluyla ulaşması için bir başlangıç olduğunu" aktardı.

Bu arada Suudi Halk Direniş güçleri ile Husiler arasında Aden'in kuzeyindeki bölgelerde ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmaların devam ettiği ifade ediliyor.

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla desteklenen Hadi taraftarı Halk Direniş güçleri, geçen hafta Husilerde bulunan Aden Havaalanı'nın kontrolünü ele geçirmişti. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havaalanını kullanarak silah sevkiyatına ve acil yardım malzemeleri ulaştırmaya devam edeceği öngörülüyor. Koalisyon güçlerinin, Halk Direniş güçlerini Aden'den destekleyerek Yemen'deki toprak kontrolünü tamamen sağlamayı düşündüğü öne sürülüyor.

Öte yandan, Körfez'den gelen toplam 140 savaş aracının uçakla beraber bugün Aden'e ulaştığı iddia ediliyor.

BM TARAFINDAN GÖNDERİLEN İLK GEMİ DÜN ADEN'E ULAŞMIŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen toplam 4 bin 700 ton gıda ve tıbbi malzeme taşıyan ilk gemi dün Aden limanına ulaştı. Ulaştırma Bakanı Badr Basalmeh, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gönderilen ikinci geminin ise 2 bin 315 ton yardım malzemesi taşıdığını aktardı.

Dünya Gıda Programı bölge sorumlusu Muhannad Hadi verdiği bilgide BM tarafından gönderilen gemiyle 500 bin litre yakıt ve diğer yardım malzemelerinin ülkeye Aden limanından güvenle giriş yaptığını açıkladı. Hadi, gemiyle beraber 180 bin kişinin bir ay kullanabileceği 3 bin ton gıdanın getirildiğini söyledi. Hadi Yemen'e Aden limanı üzerinden daha fazla yardım getirmeyi amaçladıklarını ekledi.

Yemen'de 4 ay önce başlayan çatışmalar sonucu şu ana kadar toplam 3 bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Toplam nüfusu 21 milyonu geçen Yemen'de halkın yüzde 80'nin yardıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Ülkede 13 milyon vatandaşın ise gıda kıtlığı çektiği ifade ediliyor.