Yalova'da, Termal Fen Lisesi'nde incelemelerde bulunan Vali Selim Cebiroğlu'nun, kılık kıyafeti nedeniyle öğrencilerin içinde azarlayıp, daha sonra dışarı çıkmasını istediği öne sürülen matematik öğretmeni 42 yaşındaki Halil Serkan Öz'ün, geçen cuma günü destek mitinginde kalp krizi geçirip ölmesinin ardından, tepkiler devam ediyor. Kocaeli'nde eğitimciler ilk derse girmedi, ortak açıklamayla tepkilerini dile getirdi. Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, "Vali Cebiroğlu'nu şiddet ve esefle kınıyoruz. Kendini vali değil 'sultan' olarak gören bu arazlı anlayışı ayaklarımızın altına alıyoruz. Kendini yasaların ve yargının üzerinde gören bu vali derhal görevden alınmalı." dedi.

İzmit'te Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan eğitimciler, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu'na tepki gösterdi. Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekerek, "Sadece son bir kaç yıl içerisinde bile onlarca yaralanma ve can kaybına rağmen, ülkemizi idare eden yönetim anlayışı, yeterli tedbirlerin alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması anlamında elle tutulur ciddi girişimlerde bulunmamıştır." diye konuştu.

Şanlı, geleceğin teminatı çocukları yetiştirenlerin, böylesine yaygın bir şekilde şiddete maruz kalmasının sebeplerinin başında, mesleğin itibarsızlaştırılması geldiğini anlattı. Şanlı, şöyle devam etti: "Bizzat ülkemizi yönetme sorumluluğu taşıyanlar tarafından her fırsatta tahkir edilen ve bunun neticesinde itibarsızlaştırılan öğretmenlik mesleğine karşı öğrenci, veli ve toplumun değişik kesimlerinin olumsuz ve değersiz bakış açısı geliştirmeleri, şiddet vakaları için zemin hazırlamaktadır. Kamuyu idare edenlerdeki bu arazlı yaklaşım, maalesef en tepeden aşağıya doğru idarenin hemen her hiyerarşik kademesinde kendini hissettirmektedir."

Bunun son örneğine Yalova'da şahit olunduğunu belirten Şanlı, şunları kaydetti: "Yalova'nın Valisi Selim Cebiroğlu'nun Termal Fen Lisesi'ni ziyaretinde meslektaşımız Halil Serkan Öz'e karşı sergilemiş olduğu çirkin tutumu, öğretmenimizin hayatına mal olan üzücü süreci başlatmıştır. Vali Cebiroğlu, sendikasının aldığı serbest kıyafet eylemi çerçevesinde hareket eden öğretmenimizi öğrencilerin ve meslektaşlarının huzurunda hakaretlerde bulunarak rencide etmiş, geçen bir hafta içerisinde bu seviyesizliği hazmedemeyen meslektaşımızın kalp kriziyle sonuçlanan rahatsızlığına sebep olmuştur. Halil Serkan Öz öğretmenimiz bugün aramızda yok. Sorumsuz bir idarecinin, seviyesiz ve asla hafızalarımızdan silinmeyecek çirkin tutumu nedeniyle sağlığını ve devamında hayatını kaybetti."

Valiyi şiddet ve esefle kınadıklarına vurgu yapan Şanlı, "Kendini vali değil 'sultan' olarak gören bu arazlı anlayışı ayaklarımızın altına alıyoruz. Unvanı ne olursa olsun, hiç kimse yasaların üzerinde değildir. Uluslararası sözleşmeler, yargı kararları ve son olarak Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla güvenci altına alınmış sendikal eylemlere katılma hakkını gasp etmek kimsenin haddi değildir. İçişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Kendini yasaların ve yargının üzerinde gören bu vali derhal görevden alınmalı ve hakkında idari soruşturma açılmalıdır. Vicdanlarda zaten mahkum olmuş olan Cebiroğlu, idare ve yargısal olarak da hak ettiği cezayı almalıdır. Alsın ki bundan sonra kendisine mevzuatın verdiği yetki dahilinde yönetme görevini ifa etmekle yükümlü olanlar bundan ibret alsınlar:" ifadelerini kullandı.

Şanlı, bugün eylem kapsamında ilk derse girmediklerini belirterek, şunları söyledi: "Eğitim çalışanları olarak bugün, bir daha böylesi acı ve olumsuz olayların yaşanmaması için uyarı eylemi yaptık ve ilk derslerimize girmedik. Ortak acımıza sahip çıktığımızı, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti telin ettiğimizi, hangi kademede olursa olsun meslektaşlarımıza yönelik idare baskı ve keyfi uygulamaları protesto ettiğimizi kararlılıkla ifade ediyoruz." Eğitimciler, açıklamanın ardından Endüstri Meslek Lisesi'nin önünden ayrıldı.