MHP Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı Elektrik Mühendisi Ejder Oruç, dün ülke genelinde hayatı durduran elektrik kesintileri ile ilgili yaptığı açıklamasında: “Üzülerek söylemem gerekir ki, ülkeyi iyi yönetemeyen hükumet hiç bir modern ülkede görülmeyecek beceriksizliği göstermiş, zafiyet oluşturmuş ve enerjiyi dağıtmayı becerememiştir. Bu gün bir başka gerçek ortaya çıkmıştır ki, ülkenin enerji güvenliği iflas etmiştir ve enerji sisteminin yönetilememesi nedeniyle de ülke karanlığa gömülmüş ve üretim ve hayat durmuştur.”

Dün ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri ilgili açıklamalarda bulunan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı Elektrik Mühendisi Ejder Oruç, öncelikle Türkiye’nin enerji hakkında bilgiler vererek: “Türkiye'nin enerji ağı üç ana bölümden oluşur.  Bu bölümler enerji üretim (santrallar), dağıtım ki bu bölüm, şehirlerde bireysel ve kurumsal müşterilere enerjiyi satan kısım olup, bu bölümde yer alan işletmeler özel sektör tarafından işletilmektedir. Üçüncü bölüm ise iletim bölümüdür.

Enerji İletim sistemi enterkonnekte bir sistem olup, belli düğüm noktalarından santraller ile irtibatlanmaktadır. İşte bu birleşme noktaları aslında aynı zamanda muhtemel arıza ve problem noktalarıdır. Şebeke bu noktalar üzerinden yönetilir” ifadelerini kullandı.  

GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR

Oruç, “Ülkenin iyi yönetilmediğinin bir örneği olan gün boyu yaşanan enerji kesintisi, sistemin Yönetimi'nde önemli bir güvenlik zafiyetinin olduğunu düşündürüyor” dedi. 

YETİŞMİŞ ELEMAN YERİNE UCUZ ELEMAN POLİTİKASI

Özelleştirmeye de değinen Oruç; “Üretim ve dağıtım ile ilgili bölümler kısmen ya da tamamen özel sektör tarafından işletilmekte iken iletim ile ilgili bölüm devlet tarafından işletilmektedir. Özelleşme sonrası işletmesi devralınan bu iki kısımda yetişmiş eleman yerine ucuz eleman politikası hâkim olduğu için buralarda sık sık işletmeci hataları ile karşılaşılmakta ve çeşitli zarar ve ziyanlar oluşmaktadır.

İletim ile ilgili bölümü işleten devlet ise politik angajmanlar yüzünden, yeterli uzmanlığa sahip olmayan bürokratlar ve tecrübe ve birikime dikkat etmeden uzman ve mühendisler istihdam etmektedir. Bu nedenle de şebekenin bu bölümü verimli ve güvenli işletilememektedir” diye konuştu.
Kesintilerin bir saldırı olabileceğini ifade eden Oruç; “Dün yaşadığımız enerji kesintisinin, iletim bölümünde ortaya çıkan problemlerden kaynaklı olduğunu ve şebeke üzerindeki yükü tevzi eden sistemlerde ortaya çıkan muhtemel siber saldırılardan kaynaklandığını düşünmekteyim. Kaldı ki Enerji Bakanı'nın da ifadelerinden bu anlaşılmaktadır” dedi.  

SADECE ENERJİ TÜKETİM KAYBI OLMADI

Dün sadece enerji tüketim zararı olmadığına dikkat çeken Oruç; “ Yaşanan elektrik kesintisinde oluşan zarar sadece enerji tüketiminden kaynaklı bir zarardan değil, tüm üretimin durması nedeniyle yüksek rakamlı katma değeri kaynaklı kayıptan söz etmeliyiz” dedi. 

ÜLKENİN ENERJİ GÜVENLİĞİ İFLAS ETMİŞTİR

Dün ülkenin âdete şartelinin inmiş olmasının hükumetin beceriksizliği olarak nitelendiren Oruç; “Üzülerek söylemem gerekir ki, ülkeyi iyi yönetemeyen hükümet hiç bir modern ülkede görülmeyecek beceriksizliği gözetirmiş, zafiyet oluşturmuş ve enerjiyi dağıtmayı becerememiştir. Bu gün bir başka gerçek ortaya çıkmıştır ki, ülkenin enerji güvenliği iflas etmiştir ve enerji sisteminin yönetilememesi nedeniyle de ülke karanlığa gömülmüş ve üretim ve hayat durmuştur.

Ülke, beceriksiz eller, politik taassuplar ile yapılan yönetici atamaları ve Yarını planlayamayan bir anlayış içerisinde yönetilmektedir. Bunun gibi ülke genelindeki sistemi etkileyen şebeke arızaları modern ülkelerde görülecek bir hadise olmayıp, ülkemizde de benim bildiğim üç kez karşılaşılmıştır. Birincisi Keban santralinin devreye alınmasında, biri 2006 yılında yine başka bir santral devreye alınmasında üçüncüsü ise henüz adı konulmamış bu günkü vakadır. Yani üç büyük arızadan ikisi bu hükümet döneminde olmuştur. Bu beceriksizlik değildir de nedir?” dedi.