Eğitim İşverenlerini Kalkındırma Sendikası (EKASEN), Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershane kararının uygulanmayacağına ilişkin açıklamaları nedeniyle MEB Hukuk Müşavirliği’ne dilekçe verdi.

EKASEN Hukuk Müşaviri Avukat Halil İbrahim Gülbaş, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde yaptığı basın açıklamasında, dershanelerle ilgili AYM kararının uygulanmayacağına yönelik MEB yetkililerinin ifadelerinin olduğuna dikkat çekerek, “Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasına gerekçe neyi gösterdiler? Bununla alakalı bir beyanda bulunacağız. Anayasa Mahkemesi kararları hem yasama, hem yürütme organını bağlayıcı nitelikte. Yani yürütme hiçbir şekilde Anayasa Mahkemesi veyahut herhangi bir mahkeme kararını uygulamama gibi bir durum söz konusu olamaz.” dedi.

Avukat Gülbaş devamında "Biz de hem sendikamız, sendikamızın üyeleri hukuki menfaatimiz olduğundan bununla ilgili bir talepte bulunduk. Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasına gerekçe neyi gösterdiler?” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMAMA HALİNDE HUKUKİ YAPTIRIMLARI, CEZAİ YAPTIRIMLARI SÖZ KONUSU”

Gülbaş verdikleri dilekçenin içeriği hakkında ise şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi kararları hem yasama organını, hem yürütme organını bağlayıcı nitelikte. Yani yürütmenin hiçbir şekilde Anayasa Mahkemesi veyahut herhangi bir mahkeme kararını uygulamaması gibi bir durumu söz konusu olamaz. Yürütme, idare, daha spesifik hale getirirsek Milli Eğitim Bakanlığı bu hususta Anayasa Mahkemesi kararını uygulamak zorundadır. Uygulamaması halinde bunun hukuki yaptırımları, cezai yaptırımları söz konusu. Biz de bu hukuki ve yasal haklarımızı saklı olduğunu bildirir, basına verilen demeçlerin hukuki dayanaklarının neler olduğunu öğrenmek için böyle bir dilekçe vereceğiz.” dedi.

“YÖNETMELİK KANUNUN ALTINDADIR”

Dershanelerin yönetmelikle kapatılacağına yönelik iddiaları değerlendiren Gülbaş, yasanın vermiş olduğu bir yetki karşısında idare yönetmelikle yasanın çizdiği sınırların aşılamayacağını kaydetti. ‘Yasaya aykırı bir şekilde yönetmelik ihdas edemez’ diyen Gülbaş, “Yönetmelikle yasanın kendilerine vermiş olduğu yetkiyi kullanmaya çalışmak hukuka ve anayasaya aykırı olacak. Yönetmelik kanunun altındadır. Kanuna aykırı bir şekilde yönetmelikle bir düzenleme yapılamaz.” şeklinde konuştu.

EKASEN yetkilileri basın açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'ne dilekçeyi verdi.