Mersin’in Silifke ilçesi Balandız mahallesi kandil mevkiinde vatandaşlar ekinlerini yaban domuzlarından korumak için gece nöbeti tutuyor.

Tarla başındaki ağaca yaptıkları küçük talvarda gece nöbeti tutan Sebahattin Ilgın adlı vatandaş, yaban domuzlarından bıktıklarını, bunun önüne geçmek için tarla başında beklediklerini belirtirken, can güvenliği için ağacın başındaki tavlarda beklediğini söyledi. Geçmiş yıllara oranla çok fazla yaban domuzu bulunduğunu vurgulayan Ilgın, özellikle geceleri sürüler halinde dolanan yaban domuzlarından ekinlerini korumak istediği için elinde fener ve tüfeği ile bahçe başında bulunan ağaç ev (talvar) yaptığını, akşam gün batmadan gelip, sabahın ilk ışıkları ile nöbetin sona erdiğini kaydetti.

DOMUZ DOYACAK DİYE BİZ AÇ KALACAĞIZ

Ilgın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekinlerimizi korumak zorundayız. Başak zamanı geldi. Domuzlar gece bir geliyor sürü halinde başakları maffediyor, kokuları zaten yanlarına bile varılmaz halde. Biz de çareyi gece nöbet tutmakta bulduk. Sadece beklemek yetmiyor kendi güvenlimizi de sağlamak zorundayız. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız domuz saldırısına uğradı ve hastanelik oldu bu nedenle ben de gece emniyetli olduğunu düşündüğüm için ağaçta yaptığım ev iyi oldu. Gece domuzu gördük mü ateş ediyoruz. Burada bekliyorum ara sıra uyuyorum.

YABAN DOMUZU ÇİFTÇİNİN BÜYÜK BİR SORUNU

Domuzlar Türkiye’nin her yanında çok, devlet çoğalması için teşvik yaptı. Biz şu an devletten yardım istiyoruz. Bakın bizim buralarda tahminen 400-500 dönüm arazimiz boş duruyor. Bir yanını beklesek, bir yanını yiyor. Beklemekle baş edemez hale geldik. Bu nedenle bakabilecek ve koruyabilecek kadar yerleri ekiyoruz. Kalanı boş kalıyor tarlalarımızın. Vurmak da yasak. Tarlalarımızda beklemeye devlet izin veriyor ama bu bir çözüm değil. Biz tarlalarındaki mahsullere zarar veren domuzlar için Milli Parklar ve Yaban Hayatını Koruma Müdürlüğü’nün ve Orman İl Müdürlüğü’nün personelinin de kendilerine yardımcı olmasını bekliyoruz. Çare neyse birlikte mücadele edelim. Bizi bu domuzlardan kurtarın.”