Diyarbakır Baro Başkanlığı, Cizre’de 4 sivilin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Baro Başkanı Tahir Elçi tarafından açıklanan raporda, 4 sivilden 3’ünün kafasından tek kurşunla hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda, 'hendek uygulamasına son verilmeli aksi takdirde çıkacak çatışmalarda çok sayıda masum insanın yaşamını yitirebileceğini öngörüyoruz’ ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 27 Ağustos’ta meydana gelen ve bir çocuk, bir TEDAŞ çalışanı ve bir sağlıkçının olduğu 4 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Baro binasından basın toplantısı düzenleyen Elçi, olay yerine güvenlik olmamasına rağmen gittiklerini ve incelemelerde bulunduklarını belirterek, “Aslında bir takın riskleri alarak olay mahalline gittik ve olay yerinde inceleme yaptık.” dedi.

OTOPSİ RAPORUNA GÖRE 4 KİŞİDEN 3’Ü TEK KURŞUNLA KAFASINDAN VURULMUŞ

Olay yerindeki sivil vatandaşlardan bilgi edinmeye çalıştıklarını anlatan Elçi, şunları kaydetti: “Olayı açıklığa kavuşturmaya çalıştı. Olayın bütün bilgi ve belgelerini ulaşmaya çalıştık. Otopsi raporları çok önemliydi. Raporların tamamını okuduk. Ölenlerden 3’ü baş bölgesine isabet eden tek kurşunlarla hayatını yitirmiştir. Özellikle sağlık personeli Eyüp Ergen, TEDAŞ görevlisi Mesut Sanrı ve yine bir çocuk olan Emin Yavaş, dört ölümden 3’ünün ölüm nedeni tıbbi raporlara göre kafatasından aldıkları tek kurşunla yaşamını yitirmişler. Ancak 7 yaşındaki Baran Çağlı’nın ölüm nedeni henüz açıklanmamıştır. Gerek babası gerek Cizre Kaymakamı, Çağlı’nın bir panzerin duvara çarpması sonucu çocuğun duvarında altında kalarak hayatını kaybettiği görüşü otopsi raporuyla da açığa kavuşmamıştır.”

BÜTÜN SOKAK BAŞLARINDA HENDEK VE SETLER VAR

Cizre’de şehrin önemli yerlerinden olan Cudi, Nur, Yafes ve Sur mahallerinde ana caddelerde bağlanan sokak başlarının neredeyse tamamında hendekler, taş ya da molozlarla barikatlar oluşturulduğu ve bu mahallelere sadece istisnai bazı yollardan girilebileceğini tespit ettiklerini anlatan Baro Başkanı Elçi, şu ifadeleri kullandı: "Askeri birliğin hemen yanından geçen ve yokuş yukarı uzanan yolda bütün ölümler bu yolda gerçekleşmiştir. İlk ateşten sonra saatlerce buraya cepheden gören hem üst taraftan tepeden gören Cizre Tank Taburu'nun bahçesini koruyan mevzilerden hem de aşağıda Dicle Nehri kıyısında bulunan ve saldırıya uğrayan askeri birliğin duvarları üzerindeki mevzilerden, her iki askeri birlik ölümlerin meydana geldiği Botaş Caddesini görmektedir. 7 yaşındaki Baran Çağlı’nın dışındaki bütün ölümler bu cadde üzerinde vurularak yaşamını yitirmişlerdir. Olayı gören bütün görgü tanıkları 2-3 saat boyunca her iki askeri birlikten tek tek ve nokta atışı biçiminde keskin nişancılar olarak tabir ettikleri görevliler tarafından ateş açıldığını ve ölümlerin bu şekilde olduğunu bize ifade etmişlerdir."

ÖLÜMLERİN KEYFİ VE YARGISIZ İNFAZLAR OLDUĞU SONUCUNA VARDIK

“Bu ölümler ilk incelememizde keyfi ve yargısız bir infaz biçiminde gerçekleştiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.” diyen Baro Başkanı Elçi, yolların hendek ve taşlarla kapatılmasının halkın sosyal, sağlık, eğitim ve diğer yaşamını olumsuz etkilediğini vurguladı. Elçi, “Keza güvenlik güçleri ile mahalledeki kimi güçleri karşı karşıya getirecek çatışmalara yol açabileceği halkın da bu yönde büyük kaygılar taşıdığı tespit edilmiştir. Bu tür hendek kapatmaların sorunların çözümüne katkı sağlamayacağını düşündüğümüzden bir an önce herhangi bir çatışmaya mahal vermeden Cizre ilçesinde kazılı bulunan hendeklerin kapatılması gerektiğini önemle ifade etmek isteriz.” diye konuştu.

HENDEK UYGULAMASI YOĞUN ÇATIŞMAYA NEDEN OLACAK, MASUM İNSANLAR ZARAR GÖRECEKTİR

Hendek ve yol kapatmaların sorunu çözmeyeceği, sorunu daha çok içinden çıkılmaz bir hale sokacağının altını çizen Elçi, şöyle devam etti: “Özelikle Cizre ya da başka ilçelerde bu tür bir durum yani hendekler ve oluşturulan barikatlar önümüzdeki günlerde güvenlik görevlileriyle bazı genç ya da grupların silahlı bir şekilde karşı karşıya gelmelerine daha yoğun silahlı çatışmaların yaşanmasına aynı bölgedeki sivil halkın kadınlardın çocukların sivil masum insanların bu durumdan etkileneceği anlaşılmaktadır. Bu hendekleri kazanlara çağrım şudur, bu yolla bu sorunu çözmeye çalışmanın sonucu tahripkar olacaktır. Daha çok kendilerine ve mazlum insanlara zarar verecektir. Sivillerin yaşamına saygı uyarınca bu hendeklerin kapatılmasını aksi halde çıkacak çatışmalarda çok sayıda masum insanın yaşamını yitirebileceğini öngörüyoruz.”

ÖZERKLİK, DEMOKRATİK ORTAMDA TARTIŞILMALI

Demokratik özerklik gibi taleplerin demokratik ve meşru yollarla daha serinkanlı ve rahat ortamda tartışılması, toplumun tüm kesiminin birlikte tartışarak ve bu tartışmanın olgunlaşarak bir sonuca varılması gerektiğini ifade eden Elçi, “Belki Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik yollarla çözümü bağlamında önümüzdeki süreçte ülkesel ya da bölgesel düzeyde özerklik, demokratik özerklik ya da öz yönetim biçiminde bir yapılanmaya ihtiyaç olup olmadığı, halkın böyle bir ihtiyaç duyup duymadığı, halkın onay verip vermediği biçiminde bir referanduma da gidilmesi pekala mümkündür.” dedi.