Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da elektrik faturularına yansıtılan yüzde 50’yi geçen rakamlar vatandaşların tepkisini çekiyor.

Elektrik faturaları üzerindeki pek çok kalemden alınan vergiye tepki gösteren Galip G. isimli vatandaş, "Son yıllarda elektrik faturalarındaki anormallik biz tüketicileri canından bezdirdi. Bana bu ay 102 lira elektrik faturası geldi. Bu faturanın 67 lirası elektrik tüketim bedeli. 20 lirası açma kapama ve diğer vergi kalemleri ile 102 lira fatura oldu. Faturadan haberim olmadığı için iki hafta geciktirmem dolayısıyla hemen evimizin elektiriğini kestiler. İhbarname tebligatı zaten elime geçmedi.

Ayrıca, Çamlıbel Elektrik Dağıtım Şirketi (ÇEDAŞ) abone olurken depozito alıyor, buna rağmen hiç faturasını aksatmadan ödeyen abonenin bir iki hafta geciktirmesiyle elektriğini kesiyor, bu doğru bir uygulama değil. Güneydoğu'daki bazı illerde kayıp kaçak elektrik kullanan insanlar elektrikleri kesilince şirketi basıyor, olmadık işler yapıyorlar. Adeta devlete baş kaldırıyorlar. Biz onların yerine bu fazladan eklenen vergi kalemlerini niye ödeyelim. Şu an kamuyonda oluşan olgu bu yüksek faturaların sebebinin doğu bölgemizdeki kaçak elektrik kullananlardan kaynaklandığı yönünde. Kimi kime şikayet edeceğimizi bilmiyoruz. Devletimiz bir an önce elektrikteki bu büyük vurguna dur demesini istiyoruz." dedi.

Ferudun Ö. isimli vatandaş da benzer ifadeler kullanarak, "Faturamda elektrik tüketim bedeli 30 lira yazıyor, diğer vergi kalemleri de eklenince 46 lira olmuş. İnsan Allah’tan korkar. Devlet yöneticileri bu faturları görmüyor mu. Gerçi onlar için maddi yönden bir sıkıntı yok. Unu kuru, tuzu kuru misali. Ama 800-900 lira alan bir asgari ücretli bu fiyatı nasıl ödesin. 50 liralık elektrik kullanan bir vatandaşa fatura en az 75 lira geliyor. Bir arkadaş 328 liralık elektrik kullanmış vergilerle bu rakam 500 Lira olmuş. Bu doğru bir uygulama değil, resmen soygunculuk. Yozgat’ın ekonomisi belli, fakir bir memleket buna rağmen faturalardan böyle soygunların yapılması, biz dar gelirli vatandaşları canından bezdiriyor." diye tepkisini dile getirdi.