Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, hükümetin elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili hazırladığı yasa tasarısı için, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır. Tasarı bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacağız." dedi.

TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, tüketici vicdanını rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından çok sayıda yargısal başvuru yapıldığını ve bu başvuruların çoğunun tüketiciler lehine sonuçlandığını hatırlattı. Deniz, "Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 21 Mayıs 2014 tarihinde verilen karar ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmedilmiş ve bu karar tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiştir." ifadesini kullandı.

TBF Genel Başkanı Deniz, karar sonrasında yüzbinlerce abonenin, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurduklarına dikkat çekerek, "Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor." fikrini iletti.

TASARI, HÜKÜMET TARAFINDAN 28 OCAK TARİHİNDE MECLİS’E GÖNDERİLDİ

Yoğun başvurular üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğine işaret eden Deniz, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, hükümet tarafından 28 Ocak tarihinde Meclis’e gönderildiğini hatırlattı.

"Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız’ın söylediğinin aksine, kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir." diye devam eden Deniz, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaklarını vurguladı.