Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde topraksız tarımla üretilen çilek erkenciliği, verimi ve iriliği ile dikkat çekiyor. Neredeyse bir elma iriliğinde olan bu çilekte hormon kullanılmadığı, cinsinden dolayı iri olduğu belirtildi.

Geçmiş yıllarda sadece yaz mevsiminin bir meyvesi olan ve hasadı 3 ay gibi bir zaman dilimiyle sınırlı olan çilek meyvesi bugünlerde 8-10 ay arasında hasat ediliyor. Örtü altı ve açıkta üretilen çileklerin yaz mevsiminde yaylalarda da dikimin başladığı, böylelikle yılın 12 ayı çilek üretimi yapılabileceği öğrenildi.

Ürünün iriliği hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Filiz Kaya, fortuna isimli çilek cinsinin iriliğinin cinsinden kaynaklandığını, tüketicilerin iri olmasını hormonlu olarak değerlendirmemesi gerektiklerinin altını çizdi. Bir tanesinin 50 ile 70 gram arasında değiştiğini, görünümünün de neredeyse bir elma kadar olduğunu, aromasının da bir o kadar lezzetli olduğunu söyledi.

DÖNÜMDE ÜRETİMİ 3 KAT ARTTI

Topraksız tarım ile çilek verimini, çeşidini ve hasat dönemini uzattıklarını kaydeden
Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, ilk defa 2009 yılında 1 dönüm serada üretimine başlanan ve her geçen yıl üretim alanı artan topraksız tarımla çilek üretiminde, hasat sezonu başladığını söyledi.

Topraksız tarımla üretilen çileğin kilosu 5,5 liradan iç piyasada alıcı bulduğunu kaydetti.
Özmen, "Topraksız tarımda kokopit denilen Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş ham madde kullanılıyor. Daha az alandan daha çok ürün elde edilebiliyor. Daha az gübre ve işçilik harcanıyor. Açık arazide ekilen çileğin dönümünden 4 ton ürün alınırken örtü altında topraksız tarımla üretilen çilekten 10 tona yakın verim alınıyor. Bu da hem biz üreticileri hem de işçisini sevindiriyor." dedi.

ÇİLEK İŞÇİLERİ DURUMDAN OLDUKÇA MEMNUN

"Limon gibi dikeni batmaz, domates gibi tenimizi yakmaz" diyerek topraksız çileğin mutfakta bulaşık yıkamak kadar kolay olduğunu belirten çilek işçileri ise "Bu topraksız çileği yapanlardan Allah razı olsun. Biz burada çalışmaktan oldukça memnunuz. Çok işçilik yaptık ama bu kadar kolayını görmedik." diye konuştu.