Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Emek Sineması önünde eylem için toplanan grupla polis arasında gerginlik yaşandı. Mahkeme kararı uygulanarak inşaatın durdurulmasını isteyen eylemcilerin yürümesine polis izin vermedi. ‘Emek bizim İstanbul bizim’ pankartıyla Emek Sineması önüne gelen bir grup eylemci, slogan atarak inşaatın durdurulmasını istedi.

Mimarlar Odası üyesi Mücella Yapıcı, “Kamu vicdanı yok sayılarak gerçekleştirilen bu yıkım kararına, İstanbul halkının toplumsal karşı çıkışına çare olduk. Bütün bu alanlar rant projelerine kurban edildi. Emek davası sürecinde yeni bir sayfa açılmıştır. Bu karara göre Emek Sineması’ndaki hukuksuz, ahlaksız rantçı inşaatın bir an önce hemen durdurulması gerekmektedir.“ dedi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Elif Ref, “5 yıldır omuz omuza sürdürdüğümüz Emek Sineması mücadelemizde defalarca bunun bir yıkım projesi olduğunu haykırdık. Egemenler ise yıktırmıyoruz, taşıyoruz diyerek göz göre göre yalan söylediler. Fakat son söz söylenmedi. Bugün yeni bir döneme girdik. 8 Ocak’ta Bölge İdare Mahkemesi, Emek Sineması’nı yıkan proje hakkında kamu yararı olmadığı, hukuka uygunluk bulunmadığı, tarihi ve kültürel yapılara telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararını açıkladı. Karar, inşaat şirketine tebliğ edildiği andan itibaren yapı alanındaki her türlü müdahale suç teşkil etmektedir.” diye konuştu.

İnşaata tepki için toplananlar, duvarlara, ‘Ahmet Misbah Demircan yargılansın’, ‘Bu kaçak inşaata seyirci olmayacağız’, şeklinde yazı yapıştırdı. Bu sırada yürümeye çalışan grupla Çevik Kuvvet ekipleri arasında gerginlik çıktı. Polisin sıkıştırdığı eylemciler, ‘Hırsız katil AKP’ şeklinde slogan attı. Mis Sokak’ı TOMA’larla kapatan polis, buraya yürüyüşe izin vermedi. Eylem, gerginliğin ardından sona erdi.

Eyleme, HDP Milletvekili Sebahat Tuncal, CHP Milletvekili Melda Onur, sanatçılar ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.