Sakarya Adalet Komisyonu Eski Başkanı, emekli Hakim Turan Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini 1 Kasım olarak açıklamasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Ateş, “Cumhurbaşkanı'nın oy verme gününü belirleme yetkisi yoktur.” dedi.

Sosyal medya hesabından hem kamuoyuna, hem de CHP, MHP, HDP parti yöneticilerine seslenen Turan Ateş, YSK’nın da seçim tarihini 1 Kasım olarak açıklaması halinde yargının bağımsızlığına gölge düşeceğini iddia etti.

Ateş, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin 45 günlük süre dolması nedeni ile yenilenmesine karar verdi. Karar Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere. Yayınlanmasından bir gün sonraki tarih itibarı ile 3 aylık süre başlamaktadır. Bu süre sonundaki gelen ilk Pazar günü oy verme günüdür. Yani 29 Kasım 2015 günü yasal olarak oy verme günüdür. YSK yayınlayacağı seçim takvimi ile bu süreyi kısaltabilir. AKP’liler ve Cumhurbaşkanı’nın çevresi 1 Kasım 2015 günü oy verme günü olarak açıklama yapıyorlar. Bu açıklamalar yanlış. Cumhurbaşkanı'nın oy verme günü belirleme yetkisi yok."

YSK 1 KASIM OLARAK BELİRLERSE YARGI BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞER

Oy verme gününü 2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Yasası'nın 8. maddesinin belirlediğini ifade eden Ateş, “Şayet YSK’da seçim takvimini hazırlarken oy verme gününü 1 Kasım 2015 günü olarak belirlerse yargı bağımsızlığına büyük gölge düşer. YSK, dikkatli olmalıdır." dedi.