Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin sorunlarının görmezden gelindiğine dikkat çekti. Seçimlerin yaklaştığının altını çizen Beysülen, "İktidara talip olan siyasi partilere seslenmek istiyoruz. Bizim vaatlere karnımız tok. Bilmelisiniz ki emekli örgütleri olarak, bundan sonra seçim döneminde söylediklerinizin ve vaatlerinizin takipçisi olacak ve seçim döneminde söyleyip, yapmadıklarınızı hayatın her alanında karşınıza çıkaracağız." dedi.

Emekli örgütleri Emekli-Sen genel merkez binasında ortak basın açıklaması düzenledi. Örgütler adına konuşma yapan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Türkiye’de 11 milyon emekli, emekli dul ve yetim ile vazife malulünün yaşadığını belirterek, "Türkiye’deki maddi ve insani değerlerin üreticisi, emeklerini yaşamlarının en genç çağlarında ülkesine vermiş olan emeklilerin, insan olmaktan kaynaklı, insanca yaşama hakları var ve bu haklar Türkiye’nin imzaladığı uluslararası belgelerle güvence altına alınmıştır. Bütün bu düzenlemelere rağmen, bu güne kadar ülkeyi yöneten tüm iktidarlar, toplumun emekçi diğer kesimleri gibi, emeklilerin sorunlarını da görmezden geldiler ve çözüm konusunda gerekli adımları atmadılar." eleştirisinde bulundu.

Emekli aylıklarının artırılması yönteminin emeklileri mağdur ettiğini kaydeden Beysülen, şunları söyledi: "Memur emeklilerinin aylıkları, kamu çalışanları sendikaları ile yapılan toplu sözleşmede belirlenmiş olan oranlarda artırılırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise her yıl Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK tarafından bir önceki altı aylık dönem için açıklanan TÜFE artış oranı kadar artmaktadır. Sosyal Güvenlik tek çatı altında toplandığına göre Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki farklar giderilmeli ve emekli sendikalarıyla yapılacak sözleşme hükümlerine göre artırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır."

'SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN TALEPLERİMİZ'

Beysülen, emeklilerin genel sorunların çözümü için taleplerinden bazılarını şöyle sıraladı: "Sosyal devletin görevi en önemli olan ücretsiz sağlık hakkı sağlanmalı ve sağlık kuruluşlarında emeklilerin katkı/katılım payı alınmasına derhal son verilmelidir.
    Emekli aylıklarının artırılmasında, enflasyon oranı olarak gıda enflasyonu dikkat alınmalıdır. Emekli aylıklarının çalışma döneminde alınmakta olan toplam gelirin çok altında olması emeklileri mağdur etmektedir. Dolayısıyla, emekli aylık bağlama yöntemi hak kayıplarına yol açmayacak ve çalışma döneminde alınan tüm sosyal haklar ile yan ödemeleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir."

    Türkiye'nin hızla 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine doğru yol almakta olduğunu hatırlatan Beysülen, "Emekli örgütleri olarak dilediğimiz, bu önemli süreçte, toplumsal barışı tehdit edecek gelişmelerin yaşanmaması ve seçimlerin insanımıza yakışır bir ortamda tüm yurttaşların katılımıyla siyasi tercihlerin eksiksiz yansıdığı demokrasi şöleni havasında gerçekleşmesi. Bu anlamda herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırıyoruz." dedi.

Siyasi partilerin emeklileri yönelik projelerini kamuoyuna açıklamaya çağıran Beysülen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bugünlerde seçime katılan ve ülkeyi yönetme iddiasında olan siyasi partilerin, emeklilere ilişkin vaatlerini sıkça duymaya başladık. Açıkça ifade etmeliyiz ki siyasi partilerin emeklilerin sorunlarına bakışları, çözme iradeleri ve konuyla ilgili projeleri bu seçimlerde emeklilerin oyunun rengini belirleyecek. Bu nedenle tüm siyasi partileri, sorunlarımızın çözümü konusundaki düşüncelerini ve projelerini kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Buradan sizin aracılığınızla, iktidara talip olan siyasi partilere seslenmek istiyoruz. Bizim vaatlere karnımız tok. Bilmelisiniz ki, emekli örgütleri olarak, bundan sonra seçim döneminde söylediklerinizin ve vaatlerinizin takipçisi olacak ve seçim döneminde söyleyip, yapmadıklarınızı hayatın her alanında karşınıza çıkaracağız. Kısacası bundan sonra gözümüz üzerinde olacak."