Önümüzdeki hafta SGK sitesine giren emekli, TC numarasıyla intibak alacağını öğrenebilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin intibak alacağı konusunda kafa karışıklığı yaşamaması için ocak maaşından önce intibak alacağını açıklamaya karar verdi.

Buna göre emekliler önce SGK'nın internet adresi üzerinden intibak alacaklarını öğrenecek, daha sonra intibaklı ve zamlı maaşlarını alacaklar.

Sadece kendi intibakını öğrenebilecek

SGK 1 milyon 900 bin emeklinin hak kazandığı toplam 2 milyar 700 milyon liralık intibak alacağını kişi bazında tek tek bilgisayarlara girdi.

Emeklilerin intibak alacağının miktarını net bir şekilde öğrenebilmesi için yazılım geliştiren SGK, 17 Ocak'ta verilecek emeklilik maaşından önce tüm listeyi internet üzerinden yayınlayacak.

Emekliler bu listede sadece kendi isimlerinin karşısında yazılı olan tutarı görebilecekler. Bunun için de emeklilerin TC kimlik numaralarını sisteme girmeleri yeterli olacak.

Kimlik numarasını SGK üzerinden sisteme giren emekliler, yaklaşık 500 kişilik teknik ekibin aylarca tozlu dosyalar üzerinde çalışıp hesapladığı intibak tutarını görecekler.

BUGÜN'e bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, hesaplamaların özel bir programla yapıldığını, dolayısıyla hata oranının çok düşük olacağını tahmin ettiklerini ifade ettiler.

İntibak artı yüzde 4.14 zam

Yetkililerin verdiği bilgilere göre emekliler, içerisinde intibak ayarlaması da olan ilk maaşı 17 Ocak tarihinde alacaklar.

Ancak bu tarihte alınacak maaşın içerisinde ayrıca 2012 yılının ilk 6 aylık enflasyonu olan yüzde 4.14 oranındaki enflasyon zammı da olacak. Dolayısıyla intibakın ve zam oranının ayrı ayrı açıklanmaması halinde emeklilerin kafasında soru işaretleri oluşacağını belirten yetkililer, bu karışıklığı önlemek için şeffaf yolu seçtiklerini söylediler.

En fazla fark 320 lira

Yapılan hesaplamalara göre, 2000 yılından önce emekli olan 207 bin SSK emeklisine 20 TL ve altında, 293 bin emekliye ise 20 ile 50 TL arasında intibak farkı ödenecek. 340 bin emekliye 50 ile 100 TL arasında, 471 bin emekliye 100 ile 150 TL arasında, 291 bin emekliye 150 ile 250 TL arasında, 258 bin emekliye 200 ile 250 bin TL arasında, 45 bin emekliye de 250 TL'nin üzerinde intibak farkı verilecek. En fazla intibak alan emeklinin maaşına ise 320 lira ilave ödeme yansıyacak. 12 bin Bağ-Kur emeklisinin maaşına ise 27 ile 178 bin lira arasında intibak yansıyacak.