Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, nargilenin sigaradan üç kat daha fazla zararlı olduğunu söyledi.

Son yıllarda gençler arasında özentiye bağlı nargile içiminin yaygınlaştığını belirten Canan, nargile zararlı değil, sözlerinin gerçek olmadığını kaydetti. Nargilenin dumanının sigara gibi zararlı olması yanında şişe içinde su devir daiminin üst solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkardığını ifade etti.

Nargile hazırlandıktan sonra, dumanına ulaşmak için kuvvetli çekim nedeniyle akciğere sigaradan daha fazla zarar verdiğinin altını çizen Canan, nargile içiminin tüberküloz(verem) hastalığına da davet çıkardığını söyledi.

Nargile sağlığa zararsızdır sözlerinin tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunu vurgulayan Canan, "Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlık olan sipsi çok tehlikeli. Çoğu zaman içiciler sipsi değiştirmeden içebiliyor. Bunlar ağız yoluyla hastalık buluşmasına davetiye çıkarıyor. Akciğer hastalıkları ve vereme davetiye çıkarıyor." diye konuştu.