Emine Erdoğan, "Çocuk yaşta zorla evlilik hiçbir surette kabul edilemez ve en büyük şiddettir, insan hakları ihlalidir, suçtur. Daha çok kızlarımız erken evliliğin mağduru olmaktadırlar. Bu, kadın haklarının dahi hiçe sayılması anlamına gelir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Gelin Etmeyin, Okula Gönderin' Projesi'nin Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı. Programa; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşe Gürcan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, il milli eğitim yetkilileri ve çok sayıda kadın davetli katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bakan Ayşe Gürcan, toplumun mutabakat sağladığı bazı olaylarda toplumsal değişmeyle birlikte yanlış inanışlar da olabileceğini söyledi. Gürcan, "Bu yanlış inanış ve uygulamaların değişmesi için sadece kanuni düzenlemeler değil, toplumun bu mutabakatını sağlayan tarafların da inançlarının değişmesi gerekir. Erken yaşlarda evlilikler kısa bir sürede yüzde 30’lardan yüzde 3’lere düştü. Doğrusu, mülkiyetten algılanan, özellikle çocuk üzerinde yapılan sadece gelin değil, teröre itilmişlik de çocuğun hakkına gasp bu anlamda. Dolayısıyla büyüklerin çocuğa gösterdiği her türlü hak kaybına ‘hayır’ diyoruz. Bireysel olarak kendi iradesiyle karar verinceye kadar onun sağlıklı gelişmesini sağlamak bizim görevimiz olmalı." ifadelerini kullandı.

EMİNE ERDOĞAN: ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK EN BÜYÜK ŞİDDETTİR

Kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan de terörle mücadele sırasında hayatını kaybeden güvenlik güçlerini ve vatandaşları rahmetle anarak konuşmasına başladı. Konuşmasının büyük bölümünü çocuk yaştaki evliliklere ayıran Erdoğan, "Çocuk yaşta zorla evlilik hiçbir surette kabul edilemez ve en büyük şiddettir, insan hakları ihlalidir, suçtur. Daha çok kızlarımız erken evliliğin mağduru olmaktadırlar. Bu, kadın haklarının dahi hiçe sayılması anlamına gelir. Çocukluklarının ellerinden alınmasıdır." diye konuştu.

Okul çağındaki bir çocuğun birincil meselesinin ‘eğitim’ olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, anne ve babalara da çağrıda bulundu: "Lütfen kızlarınızı eğitim yuvalarından uzaklaştırmayın, gelin etmeyin okula gönderin. Onları, bütün hayatlarını aydınlatacak eğitim ışığından yoksun bırakmayın. Kendi iradelerini ortaya koyamayacakları, sömürülecekleri dört duvar arasına hapsetmeyin. Hiçbir gerekçe, erken yaşta çocuk evlendirmeyi haklı çıkarmaz."

Ülkemizde kız çocuklarının erken yaşta evliliğinin hala ciddi bir sorun olduğunu aktaran Emine Erdoğan, bu soruna acil tedbirler alınması gerektiğini ifade etti. Bir yandan da bu sorunun sebeplerinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, katı geleneksel anlayışlar, yoksulluk, aile içi şiddet, toplum baskısı gibi nedenleri erken yaşta evliliğe örnek olarak gösterdi. Beşik kertmesi, berdel gibi irade hürriyetini yok sayan çarpık geleneksel uygulamaların birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyen Emine Erdoğan, "Nesillerimizin geleceğini ilgilendiren tüm bu sebepler üzerinde ciddiyetle düşünmeli, ortadan kalkması için hep birlikte çalışmalıyız." dedi.

"Anneler kadar babaların da duyarlılığı kızlarımızın hayatını kurtaracaktır. Hangi anne baba evladının hayatını karartmak ister ki?” diye soran Erdoğan, “Ne yazık ki yanlış geleneklere hapsolmuş zihinler, farkında olmadan evlatlarının hayatını karartıyorlar. Çocuklar, akranlarından uzak, kendi yaşıtlarının kaldıramayacağı sorumluluklara mahkum ediliyor. Cinsel istismarın nesnesi haline geliyorlar. Erken evlilik, çoğu zaman erken hamileliklere neden olmakta. Nice sağlık sorunlarıyla mücadele etmek durumunda kalıyorlar. Genç gebeliğe bağlı olarak ölüm riski artıyor. Çocuk evliliğinde yasal zemin olmadığı için boşanma hakları da maalesef olmuyor. Bir ömür boyu sürecek sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Erken yaşta evlilik yasal olarak suçtur ve müeyyidesi vardır. “ ifadelerini kullandı.