Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı’nın ilk bölümüne katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Tek başına bir eşitlik söylemi, kadın hakları mücadelesinde yetersizdir. Pusulası adalet olan bir eşitlik üzerinde düşünülmesi gerekir." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek’in ev sahipliğinde gerçekleşen programda önce BELMEK tarafından açılan el sanatları sergisini gezen ve halk oyunları gösterisini izleyen Emine Erdoğan, ardından yaptığı konuşmada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Emine Erdoğan, tek başına bir eşitlik söyleminin kadın hakları mücadelesinde yetersiz kaldığını, pusulası adalet olan bir eşitlik üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi. Küçük yaştan itibaren kız-erkek ayrımı yapmadan çocuklarda adalet, merhamet, şefkat gibi insani değerlerin içselleştirilmesi gerektiğine değinen Emine Erdoğan, "Çocuklarımızı hayatın her alanında adalet prensibinin güzelliğini gösteren örneklerle yüzleştirelim. Kendi örnek davranışlarımızla onlara ayna olalım." ifadelerini kullandı.

"EĞİTİMİN ÖNCELİKLİ AMACI İNSAN YETİŞTİRMEKTİR"

Eğitimin öncelikli amacının insan yetiştirmek olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, ayrıca kadın meselesine de insan merkezli yaklaşmak gerektiğini ifade ederek, "Kadın hakları meselesini cinsiyet üzerine kurulmuş bir mücadeleye indirgememeliyiz. Çünkü kadın sadece kadın değildir; kadın annedir, kadın eştir ama her şeyden önce insandır. İnsana hak ettiği değeri vermediğimiz bir yerde zaten kadın hakkından söz edemeyiz. İnsan haysiyet ve onurunu gözettiğimizde zaten sorunların büyük bir kısmını halletmiş oluruz." diye konuştu.

Suriye’deki savaş şartlarında mağdur olan kadınlara da konuşmasında değinen Emine Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin iki milyon Suriyeli ve Iraklı’ya sadece sınır kapıları değil, eğitim ve meslek edindirme kursları da açarak kadınların ve çocukların hayatının kolaylaştırıldığını söyledi. Dünya Kadınlar Günü gibi özel günlerin, sorunları konuşmak kadar kadınlar için yapılan çalışmaları gözden geçirmeye de vesile olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlar için yaptığı çalışmalara değindi ve BELMEK gibi, ‘her eve bir atölye’ sloganıyla el sanatlarının yaşatılması çalışmalarının önemine değindi.

KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN KORUNMASININ ÖNEMİ

Emine Erdoğan, kültürel zenginliklerin korunması adına yok olmaya yüz tutmuş sanat dallarına ve onların yaşayan ustalarına sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Anadolu’nun kuytu köşelerinde son demlerini yaşayan sanat ustalarını tespit edip, gençlerle buluşturmasının güzel olacağını kaydeden Emine Erdoğan, toplantıya katılan annelere sahip oldukları bir beceriyi çocuklarına öğreterek, kültürel devamlılığı sağlamaları tavsiyesinden bulundu. Konuşmasının sonunda kadına şiddet sorununa yeniden dikkat çeken Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Kadına kalkan el iflah olmaz. Annesine, eşine, kız kardeşine, kızına şiddet uygulayan bir ruhun iflas ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Toplumumuzda güçlü bir erkeklik onurundan söz edilir. Şiddet en başta bu onura yakışmaz. Bir sivil toplum kuruluşumuz bu gerçeği ironik bir biçimde ‘erkeksen öfkeni yen!’ şeklinde bir slogana dönüştürmüştü. Öfke insana her şeyi yaptırabilir. Biz de buradan seslenelim; daha çok kalp, daha çok onur kırmadan, kendine dön ve insanlığını hatırla! Kadına karşı şiddet uygulamaktan uzak dur."