Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), adli olayların iş ve işlemlerini takipte kullanılacak 'EKİP' projesini hayata geçirdi.

EGM, merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin görev, yetki ve sorumluluk alanına giren adli olayların iş ve işlemlerini elektronik ortamda yapabilmelerini ve üretilen verilerden istatistiki raporların elde edilmesini sağlayacak güvenli ve ortak bir bilgi sisteminin oluşturulması amacıyla PolNet üzerinde Emniyet Kolluk İşlemleri Projesi (EKİP) hazırladı. Ülke genelinde hayata geçirilen EKİP projesi ihbar, olay, sorgulama, eşkâl, gözaltı, aranan şahıs, adli evrak, kayıp şahıs, bulunan şahıs, kabahat, illegal örgüt, yoklama-bakaya ve koordinasyon olmak üzere on üç modülden oluşuyor. Proje, PolNet üzerindeki diğer proje verilerinden ve yapılan protokoller kapsamında dış kurumların verilerinden güvenli ortamda bilgi sağlıyor. Yeni ihtiyaçlar olması halinde geliştirilebilir ve genişletilebilir özellikte.

Proje ile mevsimsel ve dönemsel suçlar, suçların yoğunlaştığı yerler, risk grupları, birbirini tetikleyen suçlar tespit edilebiliyor. Proje, suç ve kabahatlere ilişkin olaylarda polis tarafından yürütülen iş ve işlemlerin vatandaşlara eşit, daha hızlı ve kaliteli sunulmasını sağlayacak, keyfi uygulama ve suiistimalleri engelleyecek. Bununla birlikte proje sayesinde kurumsal hafıza oluşturulacak, hizmet içi eğitim süreleri kısalacak, hatalı veri girişleri önlenerek iş kolaylığı, motivasyon ile iş gücü ve kırtasiye tasarrufu elde edilecek.

Ayrıca EKİP projesinin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine (UYAP) entegrasyon işlemi tamamlandığında, tahkikat evrakı işlemlerinin elektronik ortamda e-imzalı olarak yürütülmesi ve bu işlemleri yerine getiren yaklaşık 5 bin personelin de alana inerek, suç ve suçlularla mücadele eden birimlerde aktif olarak görev alması sağlanacak.