Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Daire Başkanlığı, 'Fotokopi belgeler üzerinde yazı, rakam ve imza-tahrifat incelemeleri yapılabiliyor mu?' sorusunu cevaplandırdı.

EGM açıklamasında, fotokopinin net ve okunur şekilde çıkması halinde bir takım incelemelerin yapılabildiği hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Fotokopi edilmiş belgeler üzerinden yapılan tahrifat incelemelerinde, yazı karakteristiğinin ve detay hatların fotokopi makinasının az toner uygulamasından yazı, imza ve rakamların silik çıkmaları ya da aşırı toner uygulamasından dolayı yazıların veya rakamların görülemeyecek hale gelmeleri durumları ile bilhassa imza incelemelerinde titreklik, monotonluk ve kalem kaldırma gibi sahtelik arıza ve emarelerinin fotokopi belgelerde anlaşılamamasından dolayı detay inceleme yapmak mümkün olmamaktadır. Ancak fotokopi edilen belgedeki yazı, rakam veya imzaların net ve okunur bir şekilde çıkmış olmaları halinde yüzeysel şekilsel bazda incelemeler yapılarak kanaat beyan edilebilmektedir.​​"

DELİLLERİN BİLİMSEL TEKNİKLER KULLANILARAK TOPLANMASI GEREKİYOR

EGM, 'Kriminalin Önemi Nedir?' sorusunu da cevaplandırdı. Açıklamada; polisin, suçun işlenmesini önlemeye yönelik idari görevleri yanında suç ve suç şüphelileri ve bunlara ait delillerin saptanması, suç şüphelilerinin yakalanması ve adli mercilere teslimi safhalarını da kapsayan adli görevi bulunduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu görevini yerine getirirken kendisine intikal eden olayla ilgili olarak; suç faili, olay yeri ve mağdur arasındaki ilişkiyi kuracak, maddi delilleri bulmak ve toplamak yatar. Toplanan bu delillerin mahkemelerde maddi delil olarak kullanılması için bilimsel teknikler kullanılarak olayla illiyet bağının kurulması gerekir. Bu görevi de Adli Tıp Kurumu ile kriminal laboratuvarlar yapmaktadır. Kriminal polis laboratuvarlarının misyonu, adli ve idari soruşturmalar sırasında elde edilen maddi delillerin, bilimsel usullerle inceleme ve değerlendirilmesi suretiyle suç ve suçlunun tespit ve ispatında teknik hizmet yürütmektir.​" denildi.