Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 'kara para'nın tanımını kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, suçluların gizli işledikleri suçtan elde ettikleri paraya 'kara para' denildiği hatırlatıldı.

Bir vatandaşın, 'Kara para nedir? Kara para aklama ne demektir?' sorusunu cevaplandıran Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kara paranın tanımını yaptı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'kara para' tanımı şöyle: "Karapara terimi, son yıllarda yerini suç geliri kavramına bırakmıştır. Suç geliri ise bir suçun işlenmesi neticesinde elde edilen gelirlerdir. Suçlar, doğası gereği genellikle gizli bir şekilde işlenmektedir. Suçlular, kendilerinin bir suç işlediklerinin duyulmasını ve kendilerinden şüphe edilmesini istemezler. Bu sebeple, suçlular işledikleri suç neticesinde bir kazanç elde ediyorlarsa, bu kazançları saklama yoluna gitmektedirler. Suçtan elde edilen gelirlerin, kamu otoritelerince tespit edilmesini önlemek için bu kazançları saklama amacıyla bir takım yöntemler uygulamaktadırlar. Bu yöntemlere karapara aklama denilmektedir."

Emniyet açıklamasında, kara para ve kara para aklama terimlerinin, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girmesinden itibaren yerini 'suç geliri' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' kavramlarına bıraktığı vurgulandı. Alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan elde edilen her türlü kazancın 'suç geliri' olduğu, bu suçlardan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkarmak veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutma işlemine de 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' denildiği hatırlatıldı.

KAÇAKÇILIĞI İHBAR EDENE PRİM VAR

Emniyet, bir vatandaşın, 'Kaçakçılık suçlarını ihbarda bulunan kişilere herhangi bir ödeme yapılıyor mu?' sorusunu da şu cevabı verdi: "Kaçakçılık suçlarını yani uyuşturucu madde, silah ve kaçak eşya ihbarlarında bulunan şahıslara, yakalanan eşyanın cinsi ve özelliğine göre belirlenen limitlerde ikramiye ödemesi ile ödüllendirilme yapılır."