İstanbul'da Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından Eskişehir’de de DHKP-C örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. Polis ekipleri DHKP-C üyesi oldukları öne sürülen 5 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan birinin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim görevlisi N.G. olduğu öğrenildi. Bir grup gözaltıları protesto etmek için Eskişehir Emniyet Müdürlüğü önünde protesto gösterisi yapmak isterken, gözaltına alındı.
Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, "Berkin'in soruşturması kullanılarak yapılan bu eylemin iktidar tarafından iç güvenlik paketi gibi baskı yasalarının çok sert uygulanmasına dayanak olacağına dair kamuoyunda güçlü bir algı da vardır. Bu olay gerekçe gösterilerek avukatların yurttaş adına yürüttükleri hak arama ve savunma görevini ifa ettikleri adliyelere girişlerinin herhangi bir şekilde kısıtlanmasını da kabul etmeyeceğimizi bildiriyoruz" dedi.

Gözaltına alınan beş kişi kişinin Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Yıldıztepe ve Gültepe mahallelerindeki evlerinde arama yapıldı. Evlerde Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube ekipleri arama yaparken, çevik kuvvet polislerinde evlerin çevresinde geniş önlemler aldığı görüldü. 5 şahısın evlerinin dışında şahısların üye oldukları öne sürülen dernek binasında ada aramaya yapıldı. Aramalardan sonra öğretim görevlisi N.G. ile evlerinde arama yapılan Ö.L.Z., K.S.A., A.Ş. ve D.Ö. ve adı öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındıktan sonra, kelepçe takılarak sağlık kontrolünden geçirilmek üzere, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldüler. Daha sonra 5 kişi sorgulanmak üzere Eskişehir Emniyet Müdürlüğünün ana binasındaki Terörle Mücadele Şubesine getirildi.

ADLİYE’DE TÖREN

İstanbul'da Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından, Eskişehir Adliye’sinde de bir tören düzenlendi. Adliye önünde yapılan törene Eskişehir Adliyesinde görev yapan tüm hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile birlikte Adliye çalışanları da katıldı. Adliye önündeki tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Ardından Adalet Komisyon Başkanı Oğuzhan Selçuk ile Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kapıcı birer konuşma yaptı. Selçuk, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ile birlikte görev yaptıklarını ve çalışkan bir savcı olduğunu dile getirdi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kapıcı ise Mehmet Selim Kiraz’ın görev şehidi olduğunu belirterek, ”Arkadaşımız üzerine düşeni yapmıştır. Görev başında şehit düştü. Onu unutmayacağız. Bizler görevimizi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

ESKİŞEHİR BAROSUNDAN AÇIKLAMA

Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin de baro binasında olayı kınayan bir açıklama yaptı. Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, "Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şahsında yargıya yapılan terörist saldırıyı kınıyor, kendisine Allah'tan rahmet başta yakınları olmak üzere tüm yargı camiasına başsağlığı diliyoruz" dedi.

Türkiye'nin 10 yıldır karanlık içinde olduğunu belirten Öztekin, "Dünkü karanlık fiziki bir olaydı. Ama Türkiye'de zihinler karanlık durumda" şeklinde konuştu. Öztekin sözlerini şu şekilde tamamladı: "Berkin'in soruşturması kullanılarak yapılan bu eylemin iktidar tarafından iç güvenlik paketi gibi baskı yasalarının çok sert uygulanmasına dayanak olacağına dair kamuoyunda güçlü bir algı da vardır. Bu olay gerekçe gösterilerek avukatların yurttaş adına yürüttükleri hak arama ve savunma görevini ifa ettikleri adliyelere girişlerinin herhangi bir şekilde kısıtlanmasını da kabul eğmeyeceğimizi bildiriyoruz."

Gözaltına alınmaları protesto etmek için, gözaltına alınanların Eskişehir Emniyet Müdürlüğü binasına getirilmesinden sonra, bir grup protestocu gelerek Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nün Odunpazarı ilçesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki binası önünde oturma eylemi yapmak istedi. Protestocu grup ilk önce Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Protestocu grup adına basın açıklaması yapan Serkan Türkmen, Berkin’in öldürülmesinin üzerinden iki yıl geçtiğini belirterek, "Katilleri hala korunuyor. Bizler Berkin vurulduğu günden beri adalet isteğimizi her yerde haykırdık. Sayısız eylem gerçekleştirdik. Yüzlerce gözaltı, işkence ve tutuklamalar yaşadık. Ancak adalet isteğimizden vazgeçmedik. Berkin’in katilleri hala korunup saklanırken, Berkin için adalet isteyenler işkencelerden geçiriliyor. Berkin vurulalı 650 gün geçti. Hala dava aşamasına gelinmedi. Bugün İstanbul, İzmir, Antalya ve Eskişehir’de katiller Halk Cephelileri işkence ile gözaltına almıştır. Eskişehir’de sabah saat.06.00’dan itibaren evlere girilerek 5 arkadaşımız gözaltına alındı.Bu ülkede adalet saraylarda değil halkın ellerindedir. Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.” dedi.

Grup basın açıklamasından sonra grup oturma eylemi yaptı. Çevik Kuvvet Polisleri de Emniyet Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapan grubu zor kullanarak gözaltına aldı.