Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü, biyolojik saldırının nasıl anlaşılacağını açıkladı. Emniyete göre; uçaklardan püskürtme ya da duman şeklinde bir şeyler atıldığı ya da bir püskürtme cihazının faaliyet gösterdiği görüldüğünde, etrafta sebebi bilinmeyen hayvan ölüleri ya da ölmekte olan hayvanlar görüldüğünde ve sebepsiz yere bitkiler hasta ve solgun görüldüğünde biyolojik silah kullanıldığından şüphe edilmeli.

Kriminal Dairesi Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan uyarıcı broşürlerde vatandaşlara biyolojik saldırıyla ilgili ilginç bilgiler veriliyor. Emniyet, biyolojik silahı; insan, evcil hayvan ve faydalanılan bitkilerde ölüm veya zarar meydana getirmek, malzemelere zarar vermek amacıyla silah yapımında kullanılan canlı organizmalar ve bunların toksinlerinin kasıtlı olarak kullanılması olarak tanımlıyor. Biyolojik maddenin insanların hasta olmasına neden olan virüsler, bakteriler ve mikroplar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Biyolojik saldırı, insanların hastalanmasını sağlamak için bu mikrop organizmaların ve biyolojik toksinlerin kasıtlı olarak, spreylerle, su ve gıdalara bulaştırılarak ortama salınmasıdır. Örnek vermek gerekirse, Batı Afrika’da çıkan Ebola salgını şu ana kadar 2 bin kişinin ölümüne neden olmuş, ülkemize bu bölgeden gelen kişilerin oluşturduğu risk medyaya da yansımaktadır. Bunun yanı sıra en çok bilinen biyolojik ajanlar; Şarbon, Tularemi ve Viral Hemorojik Ateş (Kırım Kongo), Çiçek ve Sars virüsleri, Botulinum ve Risin toksinidir." denildi.

BİYOLOJİK SALDIRI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, biyolojik saldırının nasıl anlaşılacağına dair tüyolar da veriliyor. İşte o tüyolar: "Uçaklardan püskürtme ya da duman şeklinde bir şeyler atıldığı ya da bir püskürtme cihazının faaliyet gösterdiği görüldüğünde, hava koşullarından bağımsız bir sis veya alçak bir duman bulutu görüldüğünde, patlama sesi az olan mermi ya da bombalar kullanıldığında, etrafta sebebi bilinmeyen hayvan ölüleri ya da ölmekte olan hayvanlar görüldüğünde biyilojik silah kullanıldığından şüphe edilmelidir. Sebepsiz yere bitkiler hasta ve solgun görüldüğünde, sebebi bilinmeyen bir hastalıktan pek çok kişinin hasta olması durumunda, insanların yoğun olarak toplandığı metro, alışveriş merkezi, stadyum gibi yerlerde olağan dışı kıyafet ve gaz maskesi giyinmiş insanlar görüldüğünde biyolojik silah kullanıldığından şüphe edilmelidir."

BİYOLOJİK SALDIRI OLDUĞUNDA NE YAPILMALI?

Biyolojik saldırı sırasında vatandaşların ne yapılması konusunda da tavsiyelerin bulunduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kirlenmiş bölgeden en kısa sürede rüzgârın ters istikametinde uzaklaşılmalı, varsa maske takılmalı yoksa ağız ve burun mendille ya da bir kumaş parçasıyla kapatılmalı. Eğer alandan kaçış imkansız ise kapalı bir alana ya da sığınağa girilmeli, içeriye girildiğinde bütün pencere ve kapılar, havalandırma ve ısıtma sistemleri derhal kapatılmalı. Açık olan kollar ve bacaklar kapatılmalı, açık yaralar ve sıyrıklar sarılmalı, semptomları öğrenin ve takip edin. Sizde de görülüyorsa, sağlık birimlerine müracaat edilmeli, hastalığa yakalanmamak ve diğerlerine yaymamak için hijyen kurallarına riayet edilmeli. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerden uzak durulmalı, dışarda açıkta bulunan su kaynaklarına ve eşyalara kesinlikle dokunulmamalı ve kullanılmamalı."

ŞÜPHELİ ZARF VE PAKETLERİ KOKLAMAYIN

Şüpheli mektup ve paketlerin koklanılmaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Eğer, mektup veya paketle tebeşir tozuna benzeyen bir maddeyle karşılaşırsanız bunun şarbon olma ihtimali yüksektir. Bu durumda paniğe kapılmayın, maddeye dokunmayın, üstünü örtün, etrafını boşaltın koklamayın, bulunduğu odanın kapılarını kapatarak, havalandırmayı kapatın, maddeyle temas eden uzuvlarınızı bol su ve sabunla yıkayın, bulunduğunuz yeri acil yardım ekipleri gelmeden terketmeyin." denildi.