Vize mağduriyetleri konusunda toplumun çeşitli kesimlerinden yansıyan şikayetler sonrasında 2013 yılında uygulamaya konulan ikinci pasaport uygulamasıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Pasaport talebiniz ile ilgili olarak tüm başvuru belgeleri ile birlikte (biyometrik fotoğraf, nüfus cüdanı ile defter ve harç bedeli makbuzu) ikinci pasaport talebinizle ilgili mazeretinizi belirtir dilekçe ile ilgili Emniyet Müdürlüğü'ne müracaat etmeniz gerekmektedir." denildi.

2013 senesinde işadamlarının, "Bir iş görüşmesi nedeniyle İsrail'e gittim. Aynı pasaportumla Suudi Arabistan'a gitmek için vize talebinde bulundum. Suudi Arabistan konsolosluğu pasaportumdaki İsrail vizesini gerekçe göstererek vize talebimi reddetti." yönündeki şikayetler üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı, özellikle İran-ABD, İsrail-Arap ülkeleri, Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya-Gürcistan gibi ülkelerin uluslararası ihtilafları nedeniyle konsolosluklarda gündeme gelen vize sorununu gidermek için harekete geçerek ikinci pasaport uygulamasını başlatmıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, resmi internet sitesinden uygulamayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Daha önceden almış oldukları pasaportları ile yurt dışına seyahat etmek üzere ilgili yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerinden vize alan veya bu ülkelere giriş yapan vatandaşlarımızın, bilahare aynı pasaportları ile bir başka yabancı ülkenin temsilciliğine müracaat ettiklerinde, önceki ülkenin vizesi veya giriş damgasının pasaportunda bulunması gerekçe gösterilerek vize talepleri olumsuz karşılanmaktaydı. Sürekli seyahat etmek durumunda olan şahısların sık sık yeni pasaport almak zorunda kaldığı bilindiğinden, bu durumdaki vatandaşlarımızın ellerinde yeni tip hususi damgalı, hizmet damgalı ve umuma mahsus e-pasaport türlerinden hangisi bulunursa bulunsun, mağduriyetlerin giderilmesi açısından; ülke ayrımı yapılmadan yurt dışına seyahat edecek adına iki adet geçerli pasaport düzenlenmiş vatandaşlarımızın iki adet pasaportu da kullanma ihtiyacı hasıl olduğunda durumunu belgelendirmesi halinde talep ettiği süre doğrultusunda kendisine her iki pasaportu da teslim edilebilmesi imkanı sağlanmıştı."

Uygulama hakkında ne şekilde işlem yapılacağı hususunun 22 Nisan 2013 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle il valiliklerine bildirildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Pasaport talebiniz ile ilgili olarak tüm başvuru belgeleri ile birlikte (biyometrik fotoğraf, nüfus cüdanı ile defter ve harç bedeli makbuzu) ikinci pasaport talebinizle ilgili mazeretinizi belirtir dilekçe ile ilgili Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

İKİNCİ PASAPORT KOLAYLIK SAĞLIYOR

İki pasaport özellikle sık sehayat eden işadamlarına büyük kolaylık sağlıyor. Uygulama ile vize problemi yaşamayan iş adamları, bir pasaportla seyahatini yaparken, diğer pasaportu ile o süre içinde vizesini alarak hiç zaman kaybı olmadan bir ülkeden başka bir ülkeye gidebiliyor. Çift pasaport avantajını birçok iş adamının bilmediği belirtiliyor. Uygulamadan umuma mahsus, hususi damgalı ve hizmet damgalı pasaportu olan herkes yazılı talep etmesi halinde faydalanabiliyor.