Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, kuralları çiğneyen araç sürücülerini dört ayrı yöntemle denetlendiğini bildirdi. O yöntemler 'sabit denetim, ihbarlı denetim, seyir halinde denetim ve elektronik sistemlerle denetim' olarak açıklandı.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, hangi kazalarda olay yerine polis çağrılacağını kamoyu ile yeniden paylaştı. Maddi hasarlı kazalarda polis çağrılamayacağının vurgulandığı açıklamada, "Maddi hasarlı trafik kazalarında tüm sürücülerin aralarında anlaşması halinde, kazaya karışan sürücüler tarafından tutanak düzenlenebilmektedir. Bu durumda, kaza sonrasında fotoğraflar çekilmeli, araçlar yol dışına alınmalı, tutanak düzenlemeli ve imzalanmalı, sürücü belgesi, tescil ve trafik belgesi, sigorta poliçesi gibi gerekli bilgi ve belgelerin suretleri birbirine verilmeli. Kaza raporu ve belgelerle birlikte sigorta şirketine başvurulmalıdır. Kusur değerlendirme işlemleri sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır." denildi.

POLİS ÇAĞIRILMASI GEREKEN TRAFİK KAZALARI

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, raporların polis tarafından düzenlenmesi gereken kazaları da şöyle sıraladı: "Kaza tek taraflı ve maddi hasarlı ise ölüm veya yaralanma varsa,
araçlardan herhangi birinin trafik sigortası yoksa, taraflardan herhangi birinin sürücü belgesi yoksa veya sürücü belgesi kullanılan araç cinsi için yeterli değilse polis çağrılır. Sürücülerde alkol şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan birisi resmi araç ise kamu malı veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse, kazaya yabancı plakalı araç karışmışsa olay yerine polis ekipleri çağrılır."

TRAFİK DENETİM NOKTALARINA YAKLAŞIM VE DENETİM NOKTASINDAKİ DAVRANIŞLAR NASIL OLMALI?

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, trafik denetimlerinin hangi yöntemlerle yapıldığını da açıkladı. Trafik denetimlerinin sabit, ihbarlı, seyir halinde ve elektronik sistemlerle yapıldığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Trafik denetimi yapılan kontrol noktasına yaklaşan sürücüler, polis herhangi bir işaret vermese bile, kontrol için oluşturulan işaretlemelerin bulunduğu alanlara her an duracak bir hızda yaklaşmalıdırlar. Durdurulan araç sürücüsü, aracının iç lambasını yakar, farlarını söndürür ve araçtan inmeksizin polisin gelmesini bekler. Sürücü kendisinden istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır."