Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, resmi internet sitesinde yolsuzluğun tanımını ve risklerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada yolsuzluğun riskleri için "Devlet gücünün ve kaynaklarının özel çıkar ve amaçlar için kullanılarak, kamunun zarara uğratılmasına neden olmaktadır. Hukuka olan güvenin azaltmaktadır." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, yolsuzlukla mücadele faaliyetleri içerisinde 'suçun soruşturulması' boyutunda etkin olarak yer alan KOM birimlerinin, yolsuzluk suçlarının engellenmesi ve sorumluların cezalandırılması amacıyla çok sayıda operasyonel çalışmaların bulunduğu hatırlatıldı.

KOM Dairesi, yolsuzluğun tanımını, "Kamu görevinin özel çıkar sağlamak için kötüye kullanılması veya kamu güç, görev ve yetkisinin rüşvet, irtikap, kayırmacılık, dolandırıcılık, sahtekarlık ve zimmet yoluyla özel çıkar elde etmek için kötüye kullanılmasıdır" şeklinde tanımladı. Yolsuzlukla neden mücadele edilmesi gerektiğine de vurgu yapılan KOM açıklamasında, "Yolsuzluk; devlet gücünün ve kaynaklarının özel çıkar ve amaçlar için kullanılarak, kamunun zarara uğratılmasına neden olmaktadır. Hukuka olan güvenin azaltmaktadır. Toplumun ekonomik ve siyasi yapısını olumsuz olarak etkilemektedir. Gelir dağılımının bozulmasına, sosyal ve ahlaki değerlerin kaybolmasına sebep olmaktadır. Ülkenin ekonomik istikrarının olumsuz etkilenmemesi, bireyler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitliğin bozulmaması, vatandaşın demokratik ortamlarda hakkını arayabilmesinin kolaylaştırılması ve özellikle toplumun devlete olan güveninin zedelenmemesi için yolsuzluk suçlarıyla etkin bir şekilde mücadele edilmelidir." denildi.

YOLSUZLUKLA ÇOK SIKI MÜCADELE EDİYORUZ

KOM açıklamasında, yolsuzlukla mücadelenin de aralıksız sürdüğünün altı çizildi. Açıklamada, yolsuzlukla mücadele faaliyetleri içerisinde 'suçun soruşturulması' boyutunda etkin olarak yer alan KOM birimlerinin, yolsuzluk suçlarının engellenmesi ve sorumluların cezalandırılması amacıyla çok sayıda operasyonel çalışmaları bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İhaleye ve edimin ifasına (işin yapılması) fesat karıştırma, rüşvet, zimmet, irtikâp, kamu kurumu dolandırıcılığı ve görevi kötüye kullanma gibi yolsuzluk suçları ile etkin bir şekilde mücadele eden KOM Birimleri, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile eşgüdüm içerisinde hareket etmektedir. KOM Daire Başkanlığı olarak; ulusal ve uluslararası alanda görülen yeni yolsuzluk suç çeşitleri, bu alanda ülkelerin mücadele yöntemleri ve mevzuat değişikleri ile teknolojide yaşanan değişim ve gelişmeler yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, yolsuzlukla mücadele alanında yeni suç trendlerine yönelik önleyici ve caydırıcı önlemler alınmaktadır. Ayrıca, yolsuzluk suçlarına yönelik yürütülen tüm bu çalışmalar neticesinde elde edilen başarılar; ülkemizin uluslararası alandaki saygınlığının artmasını da sağlamaktadır."