Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, gaspa (yağma) maruz kalan vatandaşların yapması gerekenleri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, "Soğukkanlı olun, elinde kesici alet ya da silah buluna gaspçıya karşı dikkatli davranın, müdahale etmeyin" tavsiyesinde bulundu.

Asayiş Dairesi Başkanılğı Gasp Büro Amirliği'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, gaspın tanımı yapıldı. Açıklamada, "Yağma tanım olarak, 'Bir başkasının kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleşeceğinden ya da mal varlığı itibarı ile büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılmak' şeklinde meydana gelen fiildir." denildi.

"KUYUMCU AÇACAKSANIZ ARA SOKAK YERİNE CADDE ÜZERİNE AÇIN"

Açıklamada, gasptan korunma yolları da anlatıldı. İşte gasptan korunmak için alınacak tedbirler: "​İşyerinizde elektronik ürünleri, ziynet eşyaları gibi değerli malzemeleri korumalı stantlar arkasında bulundurun. İşyeri güvenliğiniz için en uygun şekilde, güvenlik kamerası ve fiziki önlemler alın. Kuyumcu, döviz bürosu gibi işyerlerinizi tenha sokaklar yerine mümkün olduğunca ana caddelerde kurun. Araçlarınızda seyahat ederken değerli eşyalarınızı, dışarıdan net bir şekilde görünür vaziyette bulundurmayın. Aracınızla para, ziynet eşyası veya değerli eşya nakli yapılacaksa trafiğin yoğun ve akıcı olduğu yerler ile her an yardım istenebilecek güzergâhlar tercih edin.​ Seyahat ederken, toplu taşıma araçlarında tanımadığımız kişiler tarafından yapılan ikramları kabul etmeyin. 24 saat esası ile çalışan benzin istasyonu, restoran, kafe gibi yerlerde özellikle gece saatlerinde çalışan personeli tek kişi bırakmayın. Küçük çocuklarınızı takmış oldukları bilezik, küpe ve kolye gibi süslü eşyaları ile dışarı göndermeyin. Üzerinizde büyük miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşıyın.

GASP OLAYINA MARUZ KALDIĞINDA NE YAPILIR?

Asayiş Dairesi Başkanılğı Gasp Büro Amirliği, gaspa maruz kalan vatandaşlarırn yapabileceklerini de açıkladı. İşte o davranışlar: "Soğukkanlı olun. Elinde kesici alet ya da silah buluna gaspçıya karşı dikkatli davranın, müdahale etmeyin. Olayı gerçekleştiren şahsı dikkatli bir şekilde süzün ve güvenlik güçlerine eşkâlleri doğru ifade etmeye dikkat edin. En yakın kolluk kuvvetlerinden yardım isteyin. Polis bölgesinde 155 polis imdat hattını, Jandarma bölgesinde 156’yı arayın."