Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü, şüpheli paketle karşılaşıldığında yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaştı. Emniyet açıklamasında, "Bir şüpheli paket olayında en arzu edilmeyen şey paniktir. Şüpheli paketin bomba olabileceğini düşünerek, gereksiz paniğe sebep vermeden hareket edilmelidir." denildi.

Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ve Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, şüpheli paket konusunda vatandaşlara yönelik bilgilendirici broşür hazırladı. Şüpheli paket görüldüğünde, panik yapılmadan çevredeki insanların duyarlı hale getirilmesinin tavsiye edildiği uyarılarda şu ifadelere yer verildi: "Polis İmdat 155 telefonunu arayarak şüpheli paketin bulunduğu adres ve konumu hakkında ayrıntılı bilgi verin. Şüpheli paketin bulunduğu bölgedeki insanları güvenli bir şekilde ve derhal uzaklaştırın.

Meraklı kişilerin olay yerine giriş ve çıkışlarını önleyin. Olay yerinde ikinci bir şüpheli paket olup olmadığı yönünde belirleyici kontroller yapın. Çevre emniyeti sağlayan ve imha ile ilgili olarak çalışan görevlilerin, güvenliğiniz için vereceği talimatlara ciddiyetle yaklaşarak herhangi bir müessif hadisenin yaşanmasına meydan vermeyin. Şüpheli paketin yakın çevresinde ikinci bir bomba tehdidinin olabileceğini hiçbir zaman unutmayın. Çevrede fotoğraf çekenler varsa, çekmemeleri konusunda uyarınız. Zira flaş etkisi bazı bomba düzeneklerinin patlamasına sebep olabilir."

"BOMBAYLA KARŞILAŞTIĞINIZDA SOĞUKKANLI OLUN"

Şüpheli paketlere müdahale edebilmek için özel cihaz ve ekipmanlar gerektiğinden, bomba uzmanının olay yerine gelinceye kadar hiç kimsenin şüpheli paket veya bombaya yaklaştırılmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Birinci bombanın patlaması neticesinde yaralananlara yardım amacıyla gelen; vatandaşlara, sağlık personeline ve güvenlik güçlerine yönelik daha fazla zayiat vermek amacıyla ikinci bir bombalama eylemi de teröristler tarafından gerçekleştirilmektedir. Toplu taşıma araçlarında, otobüs terminalinde,
metro-raylı sistem ulaşım istasyonlarında, havalimanlarında, deniz ulaşım araçları ve iskelelerde, stadyumlarda, alış-veriş merkezlerinde, konser verilen alanlarda terkedilmiş veya özellikle bırakılmış gibi görünen valiz, çanta, el bagajı, poşet ve sırt çantası gibi nesnelerin şüpheli paket olarak değerlendirilebileceğini unutmayınız. Bir şüpheli paket olayında en arzu edilmeyen şey paniktir. Şüpheli paketin bomba olabileceğini düşünerek, gereksiz paniğe sebep vermeden hareket edilmelidir. Soğukkanlı ancak temkinli hareket etmeniz çevrenize güven verecektir. Pakete dokunmayınız, dokundurmayınız, yerini ve şeklini değiştirmeye çalışmayınız. Açıkta duran paketin ne tür bir patlayıcı düzeneğine sahip olduğu bilinmediğinden yakınında veya çevresinde dolaşmayınız ve çevredekilerin de yaklaşmasını engelleyiniz. Bomba veya şüpheli paket açık alanda ise etrafından en az yüz (100) metre, kapalı alanda ise mümkün olduğunca uzakta durulması gerektiğini unutmayınız." tavsiyelerine yer verildi.