Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 7 Haziran seçimlerine 31 Mart'ta tüm Türkiye`de yaşanan 10 saatlik elektrik sistemindeki çökmenin gölgesi altında gidildiğini belirterek, “Seçimlere mum ışığı gölgesi düşmesin.” temennisinde bulundu.

EMO yönetiminin yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının, elektrik sistemini çökmesi ile tüm Türkiye'nin karanlığa gömüldüğü 31 Mart olayının nedenlerinin tam olarak açıklamadığına işaret edilerek, "Aradan 2 ay geçmesine rağmen hala bir rapor kamuoyu ile paylaşılmamıştır." denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Böyle bir ortamda inşallahlı, maşallahlı ifadelerle seçim günü elektrik kesintisi yaşanmayacağına ilişkin açıklamalar yapılabilmekte, ülkemizin bir bölgesi için de trafo merkezlerine saldırı düzenlenebileceği söylenebilmektedir. Bu açıklamaların yanı sıra yandaş medya grupları aracılığıyla elektrik sistemine yönelik siber saldırı, Enerji Bakanlığı içindeki hacker gibi haberler ortalığa saçılmaktadır. Tüm bunlar seçim güvenliğine ilişkin kaygıları daha da artırmaktadır.”

EMO`nun ve başka kuruluşların elektronik seçim sistemine yönelik eleştirileri ve sistemin denetime açılmasına ilişkin taleplerinin görmezden gelindiği gibi, iktidarın daha da doğrudan müdahil olabileceği bir yapılanma oluşturduğunun iddia edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) denilen elektronik seçim sisteminin Adalet Bakanlığı`nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile bağlantılandırılmış olması sistem güvenliğini daha sorgulanır hale getirmiştir.
Hukuk güvenliğinin hiçe sayıldığı, seçim propagandalarına yönelik anasayal kuralların yok sayıldığı bir ortamda, kullanılan elektronik seçim sistemine ilişkin yıllardır dile getirilen sorunların üzerine bir de elektrik kesintisi, elektrik sistemine saldırı kaygısı eklenmiştir.

Son seçimlerde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili Trafoya kedi girdi açıklamaları ile Aziz Nesin'lik bir mizah konusu olan Bakan Taner Yıldız`ın onca can kaybının yaşandığı madenci katliamlarının ve tüm ülkede elektrik sisteminin çöküşünün ardından sorumluluğunu yerine getirip istifa bile etmemişken, seçim gününde elektrik sisteminin güvenliğini garanti etmesi de mümkün değildir.

Yıldız`ın seçim günü elektriklerin kesilmeyeceğine ilişkin helikopterle elektrik kesintisi olmaması için denetim yapılacağı açıklaması; nükleer santrala uçak çarpması durumunda güvenlik testine kadar inandırıcı ise işte ancak o kadar güven vericidir.

Öncelikle seçimlerin güvenliğinden de, elektrik sisteminin güvenliğinden de iktidarın sorumlu olduğunu hatırlamak ve anlaşılan hatırlatmak gerekmektedir. Eğer güvenli bir ortamda seçimler yapılamıyorsa, bu ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Demokrat kimliğiyle yıllardır milli irade sopasını kullanan iktidarın, bugün iktidar değilmiş gibi siber saldırı, terör saldırısı, hacker gibi gerekçeler ardına saklanıp seçimlere gölge düşürmeye çalışması kabul edilemez.”

“Bu nedenle olası bir elektrik kesintisi durumunda, jeneratör ve yedek güç kaynaklarının devreye girmediği her yerde seçimlerin yenilenmesi gerekmektedir.” diyen EMO yönetimi, "Seçimlerin güvenliği için bugüne kadar canla başla çalışan enerji alanındaki üyelerimiz başta olmak üzere tüm çalışanları göreve çağırıyoruz. Yurttaşlarımızı da oylarına ve demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyoruz." çağrısı yaptı.