Kahramanmaraş'ın Andırın İlçe Jandarma Komutanlığı'nda vatani görevini yapan jandarma er Emre Tanık, 26 Kasım'da gece nöbetinde iddiaya göre G-3 piyade tüfeğini çene altına dayayıp intihar etti. Namludan çıkan kurşun Tanık'ın öldürdü. Ailesi tarafından psikolojik sorunları olduğu belirtilen Emre Tanık, hayatını kaybetti. ABD vatandaşı da olan genç asker 28 Kasım'da memleketi Manisa'da toprağa verildi.

”˜KARDEŞİMİN ÖLÜMÜNDE ŞÜPHELER VAR'
Ancak Emre Tanık'ın ağabeyi Şakir Tanık, Radikal'e yaptığı açıklamalarda kardeşinin ölümünde şüpheler bulunduğunu ileri sürerken Türk Silahlı Kuvvetleri 'nin de olayda büyük ihmali olduğunu savundu. Ağabey Tanık, “Pazartesi olay yerini görmeye gideceğiz. Çok büyük ihmallerin olduğunu düşünüyoruz. Ölüm şeklinden de şüphe duyuyoruz” dedi.

”˜MORALİ ÇOK BOZUKTU'
Kardeşinin ABD vatandaşı da olduğunu belirten Şakir Tanık, “Kardeşim devre kaybıydı. Acemi birliğindeki seçmelerde refüze etmişler. Kollarında çizikler vardı. Fiziki görünüşünden dolayı kardeşimi refüze ettiler. Bu olaydan sonra morali çok bozulunca da askeri hastanaye sevk ettiler. Orada kardeşime kırmızı reçeteli ilaç verdiler. Ama bu olaydan iki hafta sonra sonra Andırın'a gönderdiler. Morali çok bozuktu” dedi. Babalarının paranoid şizofreni teşhisi bulunduğunu da ifade eden Şakir Tanık, “Babamız paranoid şizofreni. Bunu söyledik askeri hastanenin başhekimine. Bir albaydı kendisi. Annem çıktı konuştu. ”˜Ne yapayım babası öyle kendisi de mi öyle olacak?' dedi utanmadan. Bizi azarladı. Annem ”˜Bu askerimiz depresyonda, kendisini yakacak başkalarını da yakacak' dedi. Albay ”˜bizim yapacak şeyimiz yok' dedi.

”˜TEKMELEMİŞLER'
Bunun üzerine kardeşini Kahramanmaraş'a götürdüklerini ifade eden Şakir Tanık şöyle konuştu: “Orada önce üst devre askerler kardeşime kendi yatağını toplatmak istemiş. Kardeşim ”˜sen de askersin ben de askerim. Ben hizmetçi miyim?' demiş. Sonra arkadan tekme vurmuşlar, üzerine çullanmışlar üst devre askerler.”

”˜GÖZÜ MORDU, YÜZÜNDE ÇİZİKLER VARDI'
Bu olaydan iki gün sonra cumartesi günü Emre'nin Kahramanmaraş'ta hastaneye sevki çıktığını belirten Ağabey Tanık, “Yeniden kırmızı reçeteli ilaç yazılmış. O arada kardeşimle internetten konuştum. Gözü mordu. Yüzünde çizikler vardı. ”˜Ne oldu' deyince ”˜Kavga ettik. Suçum yok, tekmelerle vurdular' dedi. Sonra ”˜otobüsü kaçırmayayım' dedi bölüğüne gitti. Kırmızı reçetelik eri hastaneye de yalnız başına göndermişler. Ertesi gün de çarşı izni vardı. ”˜Yarın yine konuşuruz' dedi. Ancak kardeşinin pazar günü çarşı iznine çıkmadığını ifade eden Şakir Tanık, sonra da ölüm haberinin geldiğini söyledi.

Kardeşinin ölümü üzerine araştırmanın derinleştirilmesini isteyen Şakir Tanık, hem ölümde hem Adli Tıp raporunda çelişkiler bulunduğunu savundu. Tanık, şöyle konuştu: “Bize önce 11.55'te dediler. Sonra albay geldi. 01.50'de ölmüş dedi. Teslimat raporu geldi 11:59 yazıyordu. Adli Tıp raporu'nda 11.00 yazıyor. Nasıl çelişkiye girmeyeyim. Arada üç saatlik fark var.”

Şakir Tanık ikinci olarak kendilerine Emre'nin ölüm şeklini çenesinin altından seri atışla ölüm olarak açıkladıkları halde Adli Tıp Raporu'nda tek atış olarak tarif edildiğini bunun da çelişki yarattığını ifade etti.

Rapordaki üçüncü çelişkinin merminin giriş ve çıkış delikleri olduğunu belirten Tanık, “giriş yeri 8x8 cm genişliğinde. Çıkış 5x5 cm. Anlayamıyoruz bunu” dedi.

Otopsi raporunda Emre Tanık'ın kollarında da çeşitli kesik ve çiziklere rastlandığı da yazıldı. Raporda, bu izlerin "psikopatik kesi" olduğu belirtildi. Böylece Emre Tanık'ın ailesinin Manisa'daki askeri hastane yetkililerini inandıramadıkları "psikiyatrik sorun" otopsi raporuyla da belgelenmiş oldu.

Askeriyeden kendilerine bir bilgi verilmediğini de söyleyen Şakir Tanık, "Kardeşim ABD vatandaşıydı. Bunu devlet yoluyla takip edeceğiz. Kardeşim ABD'den geldiğinde oynaya zıplaya geldi. Bozdular burada çocuğumuzu. Eğer kardeşimin ölümü aydınlatılmazsa yine İslami inançlarımıza göre ama bu sefer ABD bayrağına sarılı olarak yeni bir törenle defnettireceğim" dedi.