Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının aylara göre dağılımına göre ağustosun, yüzde 10,8 ile en çok kazanın meydana geldiği ay olduğunu belirtti. Ülke genelinde sıcakların aşırı yüksek seyretmesinden sürücülerin etkilendiğini belirten Palandöken, yazılı açıklamasında sürücülerin öğle vakti araba kullanmamasını, mecburiyet halinde 2 saatte bir en az 20 dakika mola vermelerini tavsiye etti.

'RAKAMLAR KORKUTUCU'

2015 Mayıs sonu itibarıyla toplam 19 milyon 328 bin 83 adet taşıtın karayollarında olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, şöyle devam etti: “Ramazan Bayramı ile birlikte tatile gidişler dönüşler yoğunlaştı. Hava sıcaklığı ortalaması, ülkemiz genelinde 35 derece civarında seyrediyor. Bu sıcaklarda trafik kazaları da artıyor. Bu kazaların büyük sebebi, sıcaktan ve nem oranının artmasından etkilenen sürücülerin, dikkatinin dağılmasına bağlı olarak trafik kurallarına uymamak ve aşırı hız olarak görülüyor. 2014 Temmuz-Ağustos aylarında meydana gelen 70 bin 685 ölümlü ve yaralanmalı kazada 857 vatandaşımızı kaybederken 62 bin 337 vatandaşımız da yaralandı. Rakamlar korkutucu. Sürücülerimizi, aracını hız, yol ve hava durumu ile trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmaları konusunda uyarıyorum.”

'ERİYEN ASFALTA VE MICIRLI YOLA DİKKAT'

Öğle vakitlerinde sıcaktan eriyen asfalta ve yeni dökülen mıcıra dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, mecbur kalınmadıkça öğle sıcağında yola çıkılmamasını isteyen Bendevi Palandöken, “Mevsimsel olarak ana yola çıkan traktör, biçerdöver gibi tarım araçlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tarım araçlarını kullanan sürücüler de gerekli uyarı tedbirlerini almalılar. Yol yapım çalışması yapılan yerlerde yetkililer, gerekli trafik uyarı işaretlerini koymalılar. Tedbirsizliğin ve dikkatsizliğin sonucunda hepimiz üzülüyoruz.” şeklinde konuştu.