Usulsüz taltif iddiası ile 17 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasına başlandı. Duşmaya katılan Siirt Polis Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Halil Dumanlı savunmasını yaptı. Dumanlı, “23 yıllık meslek hayatımda en ufak bir yolsuzluğum olmadığı için dik duruyorum. En ufak bir şaibe olsaydı, ayaklarımın bağı çözülür, yere yıkılırdım. Şu ana kadar yanlışlıkla taltif alan kişilerle ilgili en ufak adli ve idari soruşturma açıldığına dair bir bilgim yoktur.” dedi.

"Bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddiasıyla 17 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. sanıklardan Saruhan Kızılay'ın rapor sunduğu için gelmediği görüldü.

Duruşma başlamadan söz alan sanık avukatları, memurların yargılanması için soruşturma izni alınması gerektiğini, huzurdaki sanıklara görevi ihmal suçundan soruşturma izni verildiğini, ancak "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından dava açıldığını ifade etti. Sanık avukatları, iddia edilen suçtan dolayı yeniden soruşturma izni alınması gerektiğini savundu. Mahkeme ise talebi reddetti.
İddianamede, sanıkların ayrı ayrı "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Halil Dumanlı, 1992 yılında amir olarak bu mesleğe girdiğini, İstanbul, Tunceli ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalıştığını kaydederek sözlerine başladı. Dumanlı, 12 defa takdirname almış bir personel olarak dernekler büro amirliğinde çalıştığını ifade ederek şunları söyledi :”Ben bu dönemde haksızlık hırsızlık yolsuzluk yapan derneklerle mücadele ettim. Satın alma birimlerinde de görev yaptım, alımların birçok aşamasında görev almış bir insanım en ufak bir uyarı ikazla karşılaşmadım. Mal mülk anlamında doğru dürüst bir birikimim yoktur. Bu tip şeylere tenezzül edecek anlayışta değilim. Kılı kırk yararcasına hassasiyet şuuruyla yaşadım. Taltif ön komisyonunda imzam olduğu için buradayım. Bu evrakların hepsi bizim ürettiğimiz gerçek evraktır. Bu dosyada bir sahtecilikten söz etmek mümkün değildir.”

“30 BİN ÇEVİK KUVVETTEN SORUMLU BAŞKAN YARDIMCISIYDIM”

Dumanlı şöyle devam etti :”İntihab encümeni diye bir şey var. Ben 16 dosyaya yazıldığım halde 4 maaş taltif aldım, hakkım yendi. Diyenler oluyor. Buradaki takdir hakkı komisyona aittir. Bağlayıcılığı olmayan teklif niteliğindeki bir komisyon için biz buradayız. 25, 30 bin çevik kuvvetten de sorumlu başkan yardımcısıydım. Gecenin bir saatinde herhangi bir ilimizde bir eylem olduğu zaman gece de kalktığımız oldu. Taltif bir dönemdir, dönem nedir? 3 aylık 4 aylık bir dönemde görev yaptıysanız taltif alabilirsiniz. Haksız ve hukuksuz bir işlem yapılmadığı sıralı amirlerimiz tarafından ortaya konmuştur. Gözaltına alındığımda Siirt’teydim. O gün 6 saat dersim vardı, internete ismim düştüğü halde 5 derse girdim. 12 bin liraya tenezzül edecek ne ben ne arkadaşlarımın bir durumu yoktur. Haram yememelerini hırsızlık yapmamalarını derslerinde anlatan bir insanım. Eğer gerçekten bunu yapmış olsaydım eşimin karşısına çıkamazdım. Kalbimin durduğu yüreğimin çatladığı an olurdu benim için.”

23 yıllık meslek hayatımda en ufak bir yolsuzluğum olmadığı için dik duruyorum. En ufak bir şaibe olsaydı, ayaklarımın bağı çözülür, yere yıkılırdım. Şu ana kadar yanlışlıkla taltif alan kişilerle ilgili en ufak adli ve idari soruşturma açıldığına dair bir bilgim yoktur.”

Mahkeme Başkanı, duruşmaya ara verdi.