Türkiye’de tespit edilen yaklaşık 400 kelebek türünden 160’ını barındıran Adana’nın Saimbeyli ilçesindeki doğal yapısının ve yörede endemik kelebeği ‘Saimbeyli Mavisi’nin korunması amacıyla seminer düzenlendi. Seminerde, doğal yaşama yönelik tahribatın ülkedeki endemik değerleri yok etme noktasına getirdiği vurgulandı.

'Biyokaçakçılıkla Mücadele ve Saimbeyli Mavisi' konulu organizasyonda konuşan Saimbeyli Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu bu tür çalışmaların bölgenin zenginliklerinin korunması ve tanıtımı için önemli olduğu söyledi. Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz, Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinin çalınarak başka ülkelere götürüldüğünü hatırlattı. Boz, yaşam alanlarının korunamaması nedeniyle bazı türlerin tükenme tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekti. Bunun engellenmesi için bu tür toplantılarla bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini dile getiren Boz, "Biyoçeşitlilik alanlarından liste başı olan Saimbeyli’de bu programın yapılması önem taşımaktadır." dedi.

Çukurova Üniversitesi Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Cebeci ise sadece Saimbeyli'de yaşayan ve mavi rengi nedeniyle ‘Saimbeyli Mavisi’ adını verdikleri kelebek ile diğer endemik bitki ve canlı türlerinin yaşam alanlarını tehdit eden unsurlara işaret etti. Bu tehditlerin canlı türlerinin yok olmasına neden olduğunu bildiren Cebeci, gereken tedbirlerin alınmasını istedi. Etkinliğe Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, Prof. Dr. Cengiz Daracı, Adana Toros Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır, kamu kurumu temsilcileri ile muhtarlar katıldı.