Enerji Bir Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, 4C ve 4B’li personelin seçimlerden önce kadroya geçirilmesiyle ilgili hükümete çağrıda bulundu.

Tonbul, yaptığı yazılı açıklamada, "2013 yılında kamuda sözleşmeli olarak çalışmakta olan 200 bin personelin kadroya geçirilmesi sağlanırken, özelleştirme mağduru 4C'li personel kapsam dışında tutulmuştu. 4C’li personelin kapsam dışı tutulması, kamu vicdanında derin yaralar açtı. Her seçimden önce verilen sözler, seçim sonuna kaldı. Yine bir seçim arifesindeyiz. Artık bu hukuksuzluğu son verelim. Seçimden önce 4C ve 4B’li kardeşlerimize kadrolarını verelim." dedi.

Kamuda çalışan 4C’li personele kadro verilmesi yönündeki sözlerin tutulmadığını söyleyen Tonbul, "4C’li personel Kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak çalışıyor. Bu personelin, kamu görevlileri sendikalarına üye olma hakkı da bulunuyor. Ancak kadrolu personel statüsünde bulunmuyorlar. 4C'li personel özelleştirmelerden sonra mağdur edildi ve bu mağduriyet bir türlü giderilemedi. Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanı, bakanlar ve çeşitli hükümet yetkililerinin 4C’liler için umut veren açıklamaları, hüsranla sonuçlandı." diye belirtti.

'4C’LİLER KADROLU MEMUR GİBİ ÇALIŞTIRILIYOR'

4C, 4B statüsündeki personelin memur olmamasına rağmen memur gibi çalıştırıldığını ifade eden Tonbul şunları kaydetti: "Anayasanın 128 maddesinde 'devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar eliyle yapılır diyor. 4C ve 4B’li statüde çalışan personel memur olmamasına rağmen; memur, teknisyen gibi görevlerde çalıştırılıyor. Bu arkadaşlara yaptıkları işle alakalı iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmediği için, iş kazalarındaki oran artıyor. Memur-Sen ve Enerji Bir-Sen olarak; 4C’li personelin çalışma sürelerinin uzatılması, aile yardımı ve iş güvencesine kavuşmasını sağladık. Ek ödemeleri ve harcırahlarının ödenmesi noktasında verdiğimiz hukuk mücadelelerini kazandık. Bunlar, sorunların çözümüne yetmedi. Sorunların kökten çözümü için, 4C’li personelin kadroya geçirilmesi, unvanlarının ve statülerinin belirlenmesi gerekiyor."