Bu yıl sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve yapılacak yatırımlar konusunda basını bilgilendiren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, 2015 yılında en büyük yatırımın Toroslar bölgesinde olacağını söyledi.

Özellikle havaların soğuk olduğu dönemlerde sık ve uzun süreli meydana gelen elektrik kesintileri, hemen her bölgede yoğun şikayetlere konu oldu. Ekim 2013 tarihinden itibaren Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kilis’i kapsayan Toroslar bölgesinde elektrik dağıtım işini Enerjisa devraldı ve Toroslar EDAŞ şirketi bu alanda hizmet vermeye başladı. Hem yaşanan sıkıntılar konusunda soruları cevaplamak, hem de önümüzdeki dönemlerde yapılacak yatırımlarla ilgili basın mensupları ile Adana’da bir araya gelen Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, projelerini anlattı.

Kıvanç Zaimler, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılan yatırımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti. Elektrik dağıtımında öncelik ve beklentileri tespit ettiklerini ve bu yönde planlama yaptıklarını ifade eden Zaimler, özelleştirme sonrası öncelikle kurumsallaşma yönünde adımların atıldığını vurguladı. Buna ek olarak, bölgenin öncelikleri ve ihtiyaçları kapsamında yapılan şebeke iyileştirme çalışmaları ile arızaların en düşük seviyeye tutulmasının hedeflendiği belirtildi. 35 yıllık altyapının yenilenmeye ve ciddi bakıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Zaimler, bunun için de planlı kesintilerin kaçınılmaz olduğunu anlattı.

Kıvanç Zaimler, 2013’te Toroslar bölgesinde 4 bin 100 planlı kesinti yapılırken, 2014’te ise bu sayının 8 bin 500 olduğunu ifade etti. Bu artışın kaynağının da yapılan yatırım ve bakım çalışması olduğunu vurguladı. Bu bölgede sistemi uzaktan gözleyecek ve bazen arızaları önceden tespit edecek, arıza meydana geldiğinde de uzaktan müdahale edebilecek, bütün sistemi gözlem altında tutacak bir kontrol merkezinin(Scada) henüz olmadığını ve 2015’te tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Zaimler, “Yeni enerji taleplerinin karşılanması ve şebekenin iyileştirilmesi için yatırım yapmamız gerekiyor. 2011-2014 yılları arasında yapılan toplam tutara yakın bir yatırım, 2015 yılında bu bölgeye yapılacak. Bu sene Toroslar bölgesine şebeke ve teknolojik yatırımlar dahil 383 milyon liralık yatırım yapacağız.” dedi.

AFET DURUMLARI MÜMKÜN OLAN EN AZ HASARLA ATLATILDI
Kıvanç Zaimler, kış aylarında tüm yurtta olduğu gibi Adana’da da etkili olan olumsuz hava koşullarının elektrik şebekesini olumsuz etkilediğini, ancak daha önce yapılan yatırımlar ve periyodik olarak devam eden bakımlar sayesinde bu etkinin mümkün olan en az düzeyde hissedildiğini kaydetti.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Toroslar EDAŞ’ın elektrik dağıtımının yanı sıra, topluma sürdürülebilir katkı sağlamak amacıyla sosyal sorumluluk çalışmalarına da devam ettiğini belirten Zaimler, “2014’de Adana’dan 3 binden fazla ilkokul öğrencisi gönüllü çalışanlarımızın desteği ile enerji verimliliği ve çevre konularında bilgilendirildi. Bugüne kadar sorumluluk bölgemiz genelinde 190 bin öğrenciye ulaştık.” ifadelerini kullandı.